Złocista, chrupiąca skórka ocalona. Wszyscy, którzy obawiali się zakazu jej wypiekania, mogą odetchnąć. Eurodeputowani zadecydowali o nowych standardach żywności.
- Będziemy mogli dalej jeść smaczne i polskie pieczywo - mówi w rozmowie z RMF.FM Jadwiga Wiśniewska z PiS.
Parlament Europejski poparł rozporządzenie Komisji Europejskiej w sprawie obniżenia akrylamidu w jedzeniu. To niezwykle toksyczny środek. Powstaje on w trakcie produkcji żywności. Szczególnie duże ilości tej substancji pojawiają się podczas produkcji frytek. W organizmie akrylamid uszkadza komórki mózgowe, powoduje raka piersi oraz pęcherza moczowego.
W czym problem? Żywność bogata w węglowodany, czyli także chleb, gdy poddawana jest działaniu wysokiej temperatury, czyli smażenia, pieczenia lub grillowania, gwałtownie zwiększa wysokość ilość akrylamidu. Po
W Brukseli powstał pomysł, by całkowicie zakazać akrylamidu. Ostatecznie jednak KE jedynie wyśrubowała normy. Przygotowano też przepisy, które nakazują dużym producentom mierzenie zawartości cukru, skrobi w ziemniakach czy smażenia w jak najniżej temperaturze.
Początkowo eurodeputowani obawiali się, że obniżenie poziomu trującej substancji zmieni smak potraw. Próby odrzucenia tego projektu nie powiodły się. Przeciwnicy podnosili argument, że ta zmiana uderzy głównie w małe firmy.
Celem jest zmuszenie wielkich producentów, np. chipsów do obniżenia substancji rakotwórczych i o zdrowszą produkcję żywności .
Andrzej Grzyb, Eurodeputowany z PO-PSL konsultował projekt z Polską Federacją Producentów Żywności, która w tych zmianach nie widzi zagrożenia dla naszego rynku.
w sprawie obniżenia poziomu akrylamidu w żywności.
Czytaj więcej na http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-unijne-regulacje-nie-zagroza-chrupiacej-skorce-polskiego-chl,nId,2446464#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
PE poparł rozporządzenie KE w sprawie obniżenia poziomu akrylamidu w żywności.
Czytaj więcej na http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-unijne-regulacje-nie-zagroza-chrupiacej-skorce-polskiego-chl,nId,2446464#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
PE poparł rozporządzenie KE w sprawie obniżenia poziomu akrylamidu w żywności.
PE poparł rozporządzenie KE w sprawie obniżenia poziomu akrylamidu w żywności.
PE poparł rozporządzenie KE w sprawie obniżenia poziomu akrylamidu w żywności.
Czytaj więcej na http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-unijne-regulacje-nie-zagroza-chrupiacej-skorce-polskiego-chl,nId,2446464#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Żywność bogata w węglowodany, która jest poddawana działaniu wysokiej temperatury podczas takich procesów, jak smażenie, pieczenie lub grillowanie, zawiera sporą ilość akrylamidu.