Zdaniem przewodniczącego Krajowej Rady Piekarstwa Bogdana Mamaja nie
należy się spodziewać obniżki cen pieczywa po żniwach, ponieważ są niewielkie
szanse na spadek cen mąki.
Główny Urząd Statystyczny poinformował, że tylko w dwóch pierwszych
tygodniach lipca pieczywo zdrożało przeciętnie o 4%, a w ciągu 30 dni o prawie
10 procent.
Przewodniczący Krajowej Rady Piekarstwa Bogdan Mamaj powiedział, że w
ciągu miesiąca w różnych regionach kraju pieczywo zdrożało od kilku do 25-ciu
procent. Zależało to od kosztów jego produkcji.
Pieczywo drożało przede wszystkim z powodu wzrostu cen mąki, paliw,
energii i czynszów.
Przewodniczący Mamaj wyjaśnił, że chociaż teraz mąka nie drożeje, to w
niektórych regionach kraju idą w górę ceny pieczywa. Podnoszą je ci piekarze,
którzy dotąd wstrzymywali się z podwyżkami.
Przewodniczący Krajowej Rady Piekarstwa Bogdan Mamaj uważa, że jeśli
po żniwach okaże się, że mąka zdrożeje to także pójdą w górę ceny pieczywa.
Obecnie kilogram mąki do produkcji pieczywa kosztuje około złotówki, a cena
kilograma pieczywa - około dwóch złotych.
Powstała w ubiegłym tygodniu Krajowa Rada Piekarstwa zrzesza
największych producentów pieczywa, rzemieślniczych, spółdzielczych i
państwowych.
iar