W okresie od 1 stycznia do 30 września 2015 r. import mięsa do Rosji zmalał aż o 27 proc. w porównaniu z analogicznym okresem w roku ubiegłym. Import drobiu zmniejszył się 1,6 razy, a import ryb 1,7 razy - informuje Federalna Służba Celna.
W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy tego roku zmniejszył się też import masła (o 1,7 razy r/r) i olejów roślinnych (o 3,2 razy r/r).
Rosja sprowadza z zagranicy mniej produktów żywnościowych, ponieważ na skutek spadku wartości rubla import staje się coraz droższy. Skala importu maleje także z powodu embarga na żywność z krajów Unii Europejskiej, Norwegii, USA, Kanady i Australii, wprowadzonego w sierpniu 2014 r. jako odpowiedź na zachodnie sankcje nałożone na Kreml w związku z jego zaangażowaniem w konflikt na wschodzie Ukrainy. W czerwcu Moskwa ogłosiła, że embargo to pozostanie w mocy jeszcze przez rok.