Parlament Europejski niemal jednogłośnie wezwał do wprowadzenia w Unii Europejskiej zakazu klonowania zwierząt do celów produkcji żywności oraz importu klonowanych zwierząt i pochodzących z nich produktów.
Za zakazem głosowało 622 z 679 obecnych na sali eurodeputowanych.
Chcą oni, by Komisja Europejska przygotowała propozycje unijnej legislacji, która zabroni klonowania zwierząt, hodowli klonowanych zwierząt lub ich potomstwa, wprowadzania na rynek pochodzących z nich produktów mięsnych lub mlecznych, importu klonowanych zwierząt, ich potomstwa i nasienia, importu zarodków klonowanych zwierząt oraz produktów ze sklonowanych zwierząt.
Klonowanie zwierząt zagraża środowisku
Rezolucja głosi, że zezwolenie na produkcję żywności z klonowanych zwierząt grozi zmniejszeniem różnorodności genetycznej w populacjach zwierząt gospodarskich, przez co wzrosłaby możliwość dziesiątkowania całych stad przez choroby.
Eurodeputowani ostrzegają też przed zagrożeniem dla wizerunku europejskiego rolnictwa, opierającego się na jakości produkcji i przyjaznych dla środowiska zasadach.
Obecnie na rynku UE nie ma żywności pochodzącej z klonowanych zwierząt. Są tylko klony do celów badawczych, które nie trafiają na rynek i nie przedostają się do łańcucha żywieniowego.
Komisja Europejska zastanawia się obecnie nad zezwoleniem na klonowanie zwierząt w rolnictwie, ale czeka na ostateczną opinię unijnej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA oraz analizy etyków. W lipcu EFSA orzekła, że mięso z klonowanych świń czy mleko pochodzące od klonowanych krów jest raczej bezpieczne, ale są wątpliwości co do skutków klonowania dla zdrowia zwierząt. Problemy zdrowotne mogą u nich występować częściej niż w przypadku zwierząt wyhodowanych w tradycyjny sposób.
EFSA podkreśla natomiast, że na podstawie aktualnych danych naukowych nie sposób potwierdzić podwyższonego poziomu zagrożenia dla zdrowia człowieka spożywającego żywność pochodzącą z klonowanego bydła i trzody chlewnej.
KE zapowiedziała też, że zapyta Europejczyków o ich zdanie w tej sprawie. Wyniki specjalnego Eurobarometru mają być znane jesienią.
Polacy: Klonowanie jest kontrowersyjne
Polscy mówcy w debacie zajęli jednoznaczne środowisko.
_ - Klonowanie zwierząt jest kontrowersyjnym osiągnięciem naukowym. Klonowanie zwierząt w celach gospodarczych jest natomiast etycznym nadużyciem. Jest to nie hodowla, ale produkcja zwierząt. Już nie na zasadzie taśmy produkcyjnej nawet, ale wręcz kserokopiarki. Z przyczyn etycznych powinniśmy to odrzucić. W imię szacunku dla zwierząt, ale również w imię naszego człowieczeństwa _ - apelował Janusz Wojciechowski. Ostrzegł, że _ od klonowania zwierząt już tylko pół kroku do klonowania ludzi _.
_ - Sam nie jestem pewien, czy przełknąłbym kotleta pochodzącego od klonowanej świni czy mleko od klonowanej krowy _ - oświadczył Czesław Siekierski. - _ Klonowanie pozostawmy nadal w sferze badań _ - wzywał.