- informują internetowe strony FoodProductionDaily.com.
Według rzeczniczki Heinz Poland, Doroty Ponińskiej, w Pudliszkach prowadzone są testy mające na celu ustalenie rentowności przejęcia produkcji z Europy zachodniej.
"Żadna wiążąca decyzja jak dotąd nie zapadła, a badania są na wstępnym etapie" - zastrzegła Ponińska.
Koszty produkcji w Polsce są o wiele niższe, a po 1 maja przeniesienie produkcji następuje w ramach jednolitego europejskiego rynku i jest znacznie łatwiejsze.
Heinz Poland ma w Pudliszkach dwa zakłady produkcyjne. Pierwszy z nich przetwarza pomidory i warzywa, drugi przygotowuje gotowe posiłki. Oba zatrudniają łącznie 670 pracowników. Ich obroty wyniosły w ubiegłym roku 266 mln zł (58,8 mln euro), co jest tylko niewielkim ułamkiem sprzedaży Heinza w krajach Europy zachodniej.
"Zakłady w Pudliszkach są niewielkie, ale biorąc pod uwagę niższe koszty produkcji w Polsce, zwłaszcza w porównaniu z Wielką Brytanią, gdzie mieści się główny ośrodek produkcji Heinza w Europie zachodniej, idea rozbudowy operacji w Polsce zyskuje na atrakcyjności" - pisze FoodProductionDaily.com.
Ponadto zauważa, że Heinzowi coraz trudniej konkurować w Europie zachodniej, gdzie jego udział w rynku przetworzonych produktów rolnych zaczął się zmniejszać. W ubiegłym roku wartość sprzedaży na rynku europejskim zmniejszyła się rok do roku o 1,4 proc., i to pomimo obniżki cen o 0,3 proc.