Japoński producent majonezów Kewpie Corp. przejmuje polski Mosso Kwasniewscy Sp.J., podała japońska agencja Jiji Press.
"Transakcja ma zostać zrealizowana do końca roku. Kwoty transakcji nie podano" - czytamy w informacji. Przejęcie da japońskiej firmie pierwszą bazę produkcyjną w Europie.
Zaplecze firmy Mosso stanowią dwa główne zakłady położone na Mazowszu: Zakład Produkcji Przypraw w miejscowości Puchały oraz Zakład Tłuszczów Roślinnych w Radziejowicach. W Puchałach powstają chrzany, musztardy, ketchupy i sosy - a przede wszystkim majonezy, w tym Majonez Mosso Napoleoński. W Radziejowicach produkowane są surowe i rafinowane oleje roślinne w całości z pierwszego tłoczenia.
Mosso jest polską firmą rodzinną, stworzoną w latach 80. i do dziś zarządzaną przez Grażynę i Tadeusza Kwaśniewskich.