Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
Mateusz Madejski
Mateusz Madejski
|

Berlin Döner Kebap to królowie kebabu z Pomorza. Z Berlinem nie mają wiele wspólnego

99
Podziel się:

Gdyby nazywali się Mierzyn Döner Kebap lub Międzyzdroje Döner Kebap, to pewnie nie mieliby tylu klientów. Ale dzięki nawiązującej do stolicy kebabu nazwie, królowie tej przekąski z Pomorza podbijają cała Polskę i otwierają restaurację za restauracją.

Sieć spod Szczecina zatrudnia ponad 500 osób
Sieć spod Szczecina zatrudnia ponad 500 osób (Berlin Döner Kebap)

Berlin Döner Kebap to prawdziwa kebabowa potęga - firma ma już 43 restauracje na terenie całej Polski. Niebawem powstaną kolejne - jeszcze w październiku planowane są otwarcia punktów w Gorzowie Wielkopolskim oraz w warszawskim centrum handlowym Promenada. W tej chwili 28 punktów działa na zasadzie franczyzy, 15 restauracji to natomiast własność firmy. Ile osób pracuje w sieci? Firma dokładnych danych nie jest w stanie podać, ale szacuje, że łącznie z Berlin Döner Kebap związanych jest ponad 500 osób. Sytuacja finansowa to natomiast już ścisła tajemnica firmy.

Berlin Döner Kebap. Jak z Berlina, choć z Mierzyna

Berlin Döner Kebap ze stolicą Niemiec nie ma wiele wspólnego. Pierwszy punkt firmy powstał w 1998 roku w Międzyzdrojach. Obecnie siedziba firmy mieści się w Mierzynie na przedmieściach Szczecina. I to właśnie w stolicy Pomorza Zachodniego Berlin Döner Kebap jest najmocniejszy - ma tam aż dziewięć punktów. 6 restauracji firma ma w Poznaniu, pięć w Trójmieście i okolicach, cztery w Łodzi i trzy w Warszawie.

Kebaby spod Szczecina dotarły nawet do Krakowa - firma ma tam dwa punkty. Berlin Döner Kebap nie zapomina też o nadmorskich korzeniach - dwie restauracje są w Międzyzdrojach, jedna mieści się natomiast w Świnoujściu.

Zobacz także: Kebab z automatu rusza na podbój Polski. Studenci odkryli żyłę złota. Zobacz wideo:

Skąd więc ten Berlin w nazwie? Niemiecka metropolia jest uznawana za światową stolicę kebabów. Choć ta przekąska była na Bliskim Wschodzie znana od wieków, to dopiero tureccy imigranci w latach 70-tych zainteresowali nią Zachód. Zaczęło się właśnie od Berlina, a ściślej mówiąc - od Berlina Zachodniego. To tam przybywali imigranci z Turcji od lat 60. XX wieku i bynajmniej nie chcieli porzucać swojej kuchni na rzecz niemieckich kiełbas. Okazało się, że i Niemcy szybko polubili kebaby prawie tak samo jak swoje tradycyjne potrawy. A z Berlina kebab szybko trafił do największych miast w całej Europie. Od lat 90. podbija również Polskę. "Berlińska" nazwa to więc po prostu chwyt marketingowy.

Berlin Döner Kebap

Czy klienci Berlin Döner Kebap zdają sobie sprawę, że kebab jest z Mierzyna, a nie z Berlina? Przedstawiciele firmy nie są w stanie odpowiedzieć na to pytanie, bo nie mają żadnych badań na ten temat. Jednak zapewniają, że berliński kebab nie jest berliński tylko z nazwy. - Przez lata podpatrywaliśmy niemieckie standardy, wybierając najlepsze z nich i przenosząc je na polski rynek. Posiadamy unikalne standardy przygotowania, mamy produkty, które są przygotowywane specjalne dla nas - to wołowina i mięso bez GMO i antybiotyków. Nasze warzywa są codziennie świeżo krojone, a sosy przygotowywane według własnych receptur. Wyróżniamy się więc głównie pod względem jakości produktu końcowego - zapewnia w rozmowie z money.pl Joanna Kryger, specjalista ds. marketingu z Berlin Döner Kebap.

**

Berlin Döner Kebap **

A może Berlin Döner Kebap ruszy na podbój Berlina?

Skoro restauracje sieci są już w całej Polsce, to może czas na ekspansję zagraniczną? - Nasza marka jest jak najbardziej otwarta na ekspansje zagraniczne. W dużej mierze zależy to od franczyzobiorcy i wybranej lokalizacji. My ze swojej strony dołożymy wszelkich starań, aby taka współpraca układała się pomyślnie - mówi nam Joanna Kryger.

* Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl *

wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(99)
WYRÓŻNIONE
Kebabowicz
6 lat temu
Najlepszy jakościowo i smakowo. Pozdrawiam serdecznie.
Eddie
6 lat temu
Polska restauracja, z dobrym kebabem, która ma 43 knajpy - w dzisiejszych czasach chyba wypada cieszyć się z takiego faktu, a nie rozjeżdżać i opisywać jako oszustów? Gino Rossi, Monnari, Diverse czy Reserved to też Polacy jakby co ;) Powinni zmienić nazwy na Gienek Rossiewicz, Monarchia, Odmienność i Zarezerwowane. Tylko wtedy nie można by się czepiać.
Maddz
6 lat temu
Kebab od nich jest na prawdę pyszny. Zawsze taki sam dobry smak ;) Najlepszy na pomorzu
NAJNOWSZE KOMENTARZE (99)
Teed
2 lata temu
Bzdury!!! Berlin i Niemcy musieli wyrazić zgodę na używanie nazwy Berlin firmie Doner!!! Inaczej to milione kary za używanie nazwy Berlin!!!!
Joke
6 lat temu
Bardzo biznesowa i merytoryczna treść. Brawo Money! BTW zmieńcie nazwę na Piniądz.pl będzie lepiej pasowało do poziomu dziennikarstwa.
janek
6 lat temu
Kebab - znaczy z tureckiego mieso z rozna lub pieczone w orginale robiono z cieleciny. Podawano wz chlebem na talerzu. Kebab w bulce to jest Döner Kebab. Wymyslili go tureccy emigranci w Niemczech. Niestety polskie kebaby sa tylko podobne do orginalow gdyz chleb nie jest ten no i najwazniejsze przyprawy ktore sa calkiem inne. No i oczywiscie w berlinie Döner Kebab kosztuje od 2 do ca. 5€ Srednio 2.50 czyli 10 PLN.
janek
6 lat temu
Kebab - znaczy z tureckiego mieso z rozna lub pieczone w orginale robiono z cieleciny. Podawano wz chlebem na talerzu. Kebab w bulce to jest Döner Kebab. Wymyslili go tureccy emigranci w Niemczech. Niestety polskie kebaby sa tylko podobne do orginalow gdyz chleb nie jest ten no i najwazniejsze przyprawy ktore sa calkiem inne. No i oczywiscie w berlinie Döner Kebab kosztuje od 2 do ca. 5€ Srednio 2.50 czyli 10 PLN.
MoneyMaker
6 lat temu
Jaki piękny przykład polskiej zawiści. Szkoda, że „ekonomiczna” redakcja nie docenia biznesowej strony tego przedsięwzięcia. Tylko komu to przeszkadza?
...
Następna strona