Nowy kompleks budynków, w którym produkowane będą sproszkowane produkty mleczarskie sąsiaduje z działającym już od lat zakładem przetwórczym w Mrągowie. Ma liczyć trzy budynki o łącznej powierzchni prawie 20 tys. metrów kwadratowych - suszarnię, budynek przyjęcia surowca i obróbki wstępnej oraz magazyn.
Budowa już trwa, a jej zakończenie planowane jest na 2018 rok. - Do końca marca wykonano ściany pierwszego etapu budynku, w którym zamontowane będą suszarnie. Równolegle powstał budynek hali odbioru surowca o powierzchni zabudowy około 1000 metrów kwadratowych - relacjonuje Jerzy Michałek, zastępca dyrektora ds. produkcji i techniki ZPM Mrągowo.
Koszt inwestycji szacowany jest na około 400 mln zł. Wykonawcą jest Budimex, a technologie zapewni GEA Polska.
Po wybudowaniu zakład ma produkować 3 mln litrów mleka i serwatki na dobę. W proszkowni produkowane będą m.in. białka serwatkowe o dużej czystości i produkty dla dzieci.
Zatrudnienie w zakładzie znajdzie najprawdopodobniej 160 osób, a produkcja zostanie uruchomiona na przełomie 2018 i 2019 roku.
Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol w Grajewie to największy producent mleka i produktów mlecznych w Polsce. Produkty tworzone są w 12 zakładach w całej Polsce: Grajewie, Zambrowie, Mrągowie, Kolnie, Sejnach, Bydgoszczy, Sokółce, Dąbrowie Białostockiej, Radomiu, Zwoleniu, Gorzowie Wielkopolskim i Suwałkach.
Mlekpol oferuje przede wszystkim produkty mleczne: mleko pasteryzowane i UHT, śmietany i śmietanki, napoje fermentowane, masło, twarogi, serki wiejskie i śmietankowe oraz sery żółte. Najbardziej znanymi markami spółdzielni są: Łaciate, Milko, Białe, Mazurski Smak czy Maślanka Mrągowska.