Opublikowane dane potwierdzają tezę, że zmieniają się nawyki żywieniowe Belgów. Starają się jeść zdrowiej, częściej niż kilka dekad temu sięgają po świeże warzywa i owoce. W ubiegłym roku przeciętny Belg kupił ich ponad 90 kilogramów.
Na pierwszym miejscu najbardziej popularnych warzyw są marchewki, mieszkaniec Belgii zjada ich rocznie ponad 6 kilogramów. Na kolejnych miejscach są pomidory, cebule i cykorie. Wśród owoców niepodzielnie królują jabłka.
Jeśli chodzi o mięso, to konsumpcja spadła w ubiegłym roku o ponad 3,5 procent w porównaniu z poprzednimi latami. Przeciętnie Belg zjada nieco ponad 30 kilogramów mięsa rocznie. Najchętniej wieprzowinę, a następnie drób, wołowinę, cielęcinę i jagnięcinę. Ale mimo że konsumpcja mięsa spada, to wciąż wygrywa ono w konkurencji z rybami, po które sięga niecałe 15 procent społeczeństwa.
Czytaj więcej w Money.pl | |
---|---|
Konina zjedzona, badań nie będzie Jan Vana, dyrektor Wydziału Weterynaryjnej Higieny SVS poinformował, że Polacy nie mogą skontrolować skażonego mięsa, ponieważ cała 320-kilogramowa partia została już sprzedana. | |
Belg wyrzuca rocznie 7 pełnych lodówek Ponad trzy i pół miliona ton żywności trafia każdego roku na wysypiska śmieci w tym kraju. | |
W tym Polska jest naprawdę dobra Eksport naszej żywności przynosi już 16 miliardów euro. |