Spadające ceny wieprzowiny zachęcają do jej zwiększonej konsumpcji - oceniają eksperci Agencji Rynku Rolnego.
Z oceny ARR wynika, że w okresie styczeń-sierpień 2015 roku ceny detaliczne wieprzowiny w Polsce były o 6,6 proc. niższe niż w tym samym okresie 2014 roku, podczas gdy ceny detaliczne mięsa drobiowego obniżyły się o 5,1 proc., wołowiny - o 1,2 proc., ryb - o 0,7 proc., serów i twarogów - o 4,3 proc., a jaj - o 2,1 proc.
Jak piszą eksperci ARR, uwzględniając spadek cen detalicznych wieprzowiny przewiduje się, że krajowe spożycie tego mięsa w tym roku może wzrosnąć do około 40 kg na mieszkańca, z 39,1 kg na mieszkańca w 2014 roku.
W 2013 roku według ocen ARR Polacy spożyli 35,5 kg mięsa wieprzowego na mieszkańca.