Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Katarzyna Kalus
|

Norweski bio-łosoś wraca na stoły unijnych klientów

29
Podziel się:

Stało się to możliwe dzięki przyjęciu przez te dwa państwa unijnych przepisów dotyczących produktów ekologicznych.

Norweski bio-łosoś wraca na stoły unijnych klientów
(Dezidor/wikimedia/CC BY-SA 3.0)

Ekologiczny łosoś norweski znów trafi na stoły klientów w państwach UE. Komitet przedstawicieli Europejskiego Obszaru Gospodarczego podjął w piątek decyzję, która umożliwia wznowienie importu do UE produktów ekologicznych z Norwegii i Islandii.

Stało się to możliwe dzięki przyjęciu przez te dwa państwa unijnych przepisów dotyczących produktów ekologicznych.

"Ta długo oczekiwana decyzja (...) kładzie kres ośmioletniemu okresowi opóźnienia, kiedy to producenci ekologiczni z Norwegii i Islandii (państw EOG, których dotyczy ta kwestia) przestrzegali nieaktualnych, niestosowanych już na terenie UE przepisów" - podkreślono w piątkowym komunikacie Komisji Europejskiej.

Dzięki temu ekologicznego łososia hodowanego i certyfikowanego zgodnie z unijnymi rozporządzeniami będzie można ponownie importować z państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego od 18 marca.

"Cieszę się, że nasi partnerzy z EOG zdali sobie sprawę ze znaczenia wspólnych standardów oraz z korzyści, jakie przynoszą one producentom i konsumentom po obu stronach. Wprowadzone przepisy gwarantują równe warunki działania producentom ekologicznym z UE i EGO, z korzyścią dla obu stron" - podkreślił, cytowany w komunikacie, unijny komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Phil Hogan.

"Komisja nigdy nie zgodzi się na obniżenie wysokich standardów w zakresie produktów wytwarzanych, importowanych i wprowadzanych do obrotu jako produkty ekologiczne. Naszą rolą jest zapewnienie zaufania konsumentów i zagwarantowanie wiarygodności logo produkcji ekologicznej UE" - dodał.

UE po raz pierwszy przyjęła przepisy dotyczące produkcji ekologicznej i etykietowania produktów ekologicznych w 1991 r. W 2007 r. zostały one znowelizowane - w wielu przypadkach wprowadzono bardziej rygorystyczne regulacje. Dodatkowe przepisy regulujące produkcję, zwłaszcza dotyczące eko-hodowli wodnej zostały przyjęte jeszcze dwa lata później

Wszystkie te regulacje stały się obowiązkowe dla unijnych producentów w styczniu 2015 r., nie były jednak włączone do porozumienia o Europejskim Obszarze Gospodarczym.

Jak wyjaśniła KE, opóźnienie to doprowadziło do nierównego traktowania producentów i podmiotów gospodarczych z krajów UE i tych z Norwegii i Islandii. W efekcie, produktów hodowli wodnej z tych państw nie można było importować i sprzedawać w UE jako produktów ekologicznych.

Porozumienie stało się możliwe po tym, jak Norwegia i Islandia wycofały wnioski o odstępstwa od unijnych przepisów w niektórych sprawach.

Produkcja ekologiczna to jedyny element unijnej wspólnej polityki rolnej, który wchodzi w zakres porozumienia EOG. Europejski Obszar Gospodarczy tworzy jednolity rynek, skupiający państwa członkowskie UE oraz trzy państwa - Islandię, Liechtenstein i Norwegię.

Do tej pory państwa EOG stosowały przepisy dotyczące produkcji ekologicznej przyjęte przez UE w 1991 r. Włączenie unijnych regulacji do porozumienia skutkuje formalnym dwustronnym uznawaniem i przestrzeganiem najbardziej aktualnych przepisów oraz otwiera możliwości importu produktów ekologicznych z EOG i ich sprzedaży, jako takich na terenie UE. Regulacje dotyczące żywności nie mają zastosowania do Lichtensteinu, dlatego też ich włączenie do porozumienia i związane z tym konsekwencje dotyczą wyłącznie Islandii i Norwegii.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(29)
WYRÓŻNIONE
olav
8 lat temu
Najciekawsze w tym wszystkim jest to, że dotychczas łososia hodowlanego, nieekologicznego, mozna było do eurokołchozu sprowadzać bez ograniczeń i truć obywateli unii. Zakaz obejmował jedynie łososia ekologicznego. Żaden z "troskliwych" urzędników unijnych, żaden Junker, Tajani i Tusk nie kiwnęli nawet palcem w sprawie trujących łososi hodowlanych. W Norwegii na półkach są dostępne oba rodzaje łososia ale sami Norwedzy omijają oba produkty szerokim kołem.
Conan
8 lat temu
Jaka tu ekologia. losos plywa w sadzu na morzu i wpieprza pasze, ktore sa szprycownae roznego rodzaju chemia.
Miros
8 lat temu
Norweski Rząd dopuści wszelkie chemikalia nawet bardzo niebezpieczne aby wspierać własną gospodarkę która po upadku dochodów z ropy aby dalej żyło się dobrze w fantastycznej Skandynawii.Obluda i oszustwo.Nigdy nie kupujcie łososia.To syntetyczny wytwór farm,nawet woda jest tam w obiegu zamkniętym przez wiele miesięcy.Norweskie fiordy żart.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (29)
ni
6 lat temu
ja jednak preferuję tradycyjny wybór, łososia norweskiego, pewnego, zdrowego, smacznego
AmpeR
8 lat temu
Dla naiwnych polecam pooglądac to!!! trochę trwa ale warto !!! - SZOK Cała prawda o rybach lektor PL - YouTube
eMigrant
8 lat temu
Swietna wiadomosc :))) W koncu bedzie mozna latwo kupic lososia hodowanego zgodnie ze standardami "organic". Nie wiem, czy w Polsce do tego dojdzie, bo tutaj ludzie biedni i zajadaja sie najtanszym syfem, ale przynajmniej na Zachodzie bedzie mozna to latwo dostac.
depopulacja
8 lat temu
Jak ktoś chce wytruć szczury, to niech karmi je tymi łososiami !
marek
8 lat temu
Specjaliści od rolnictwa w Unii a może wprowadzicie kolczyki dla łososi.......będziecie mogli odróżnić hodowlany od bio......no i kolejnych inspektorów będzie można zatrudnić
...
Następna strona