Wartość produkcji Prosecco ocenia się na 2,5 mld euro rocznie. W ciągu ostatnich 10 lat popularność tego wina gwałtownie wzrosła - zauważa włoski dziennik "La Repubblica".
Oryginalne Prosecco można produkować tylko w regionach: Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska, w okolicach miejscowości Conegliano, Valdobbiadene i Asolo.
Ogromna popularność musującego wina sprawia, że każdy kawałek terenu w tych regionach przerabia się na winnice. Cena 1 hektara ziemi w regionie Valdobbiadene wzrosła w ciągu ostatnich kilku lat do 1 miliona euro.
Zdaniem lokalnych władz boom na Prosecco może doprowadzić do degradacji biologicznej regionów, w których produkuje się wino, chaosu na rynku i obniżenia jakości produktu.
Znane są już przypadki, w których producenci wyrywali z korzeniami winogrona odmiany _ glera _ uprawiane np. na Sycylii po czym przesadzali je do winnic w regionach umożliwiających produkcję Prosecco. Pod nowe winnice wycina się lasy, sady, czy likwiduje inne uprawy.
- Ktokolwiek sadzi _ glerę _ w nadziei, że kiedyś będzie mógł robić Prosecco, niech przestanie się łudzić - ostrzegł wiceminister rolnictwa Włoch Franco Manzato, cytowany przez "La Repubblica". - Produkcja jest ściśle związana z wyznaczonym terenem, a w przyszłości będzie ograniczona.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Valdobbiadene kosztuje 1 milion euro (http://www.tvn24.pl)
Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska, w okolicach miejscowości Conegliano, Valdobbiadene i Asolo (http://www.tvn24.pl)
Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska, w okolicach miejscowości Conegliano, Valdobbiadene i Asolo (http://www.tvn24.pl)