Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Bartosz Wawryszuk
|

Będą duże zmiany na rynku cukru. Możliwa wojna cenowa

9
Podziel się:

Krajowa konsumpcja cukru szacowana jest na ponad milion 600 tysięcy ton rocznie. Z kolei kwota produkcyjna przyznana Polsce to milion 405 tysięcy ton.

Będą duże zmiany na rynku cukru. Możliwa wojna cenowa
(david pacey/flickr (CC BY 2.0))

Coraz bliżej dużych zmian na unijnym rynku cukru. Od października zniknie kwotowy system jego produkcji w poszczególnych państwach. Oznacza to, iż każde państwo będzie produkować bez ograniczeń, szukając szans na możliwie duży eksport.

Nowe zasady budzą nadzieje, ale i obawy Krajowej Spółki Cukrowej. Jej prezes Paweł Piotrowski wskazuje, że będziemy mieli do czynienia ze zmianami produkcji, cen i warunków eksportu.

- Zmieni się cena cukru, zaostrzy się też konkurencja. Te czynniki mogą doprowadzić do wojny cenowej na rynku. Już wiemy, że rynek wewnętrzny wyprodukuje teraz więcej cukru, niż zalecano. Firmy będą silnie rywalizowały o wysyłkę zagranicę możliwie dużych partii - zauważa Piotrowski.

W ostatniej dekadzie na polskim rynku cukru doszło do głębokiej restrukturyzacji. Oprócz Krajowej Spółki Cukrowej silną pozycję w Polsce mają także trzy podmioty niemieckie - dodaje Piotrowski. - Oprócz tego, że oni mają tu silnie rozwiniętą produkcję, to mają tu także rynek zbytu. Wiadomo bowiem, że czołowe sieci handlowe należą w dużej mierze do kapitału niemieckiego, co daje mocny kanał dystrybucji na terenie naszego kraju. Liczymy, że polski rząd będzie wspierać polskie podmioty - dodaje.

Krajowa konsumpcja cukru szacowana jest na ponad milion 600 tysięcy ton rocznie. Z kolei kwota produkcyjna przyznana Polsce to milion 405 tysięcy ton.

W 2014 roku mieliśmy do czynienia w UE z likwidacją limitów produkcyjnych na mleko.

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(9)
WYRÓŻNIONE
smakosz
8 lat temu
Czyli cukier stanieje ? moja butla i drożdże już się cieszą .
Hmm
8 lat temu
Cukier wysylamy za granice, a producenci uzywaja tego cholernego syropu g-f. Chore to jest.
olo
8 lat temu
No to nie pędzę na zapas...
NAJNOWSZE KOMENTARZE (9)
................
8 lat temu
stare
leonek_king
8 lat temu
podobny problem jest w branży chemii budowlanej. Tam nie dosyć, że dystrybucja poprzez sieci jest powiązana kapitałowo z producentami to jeszcze dostawcy surowców należą do tego łańcucha. powoli dla polskich producentów pozostają produkty niszowe. przy produkcji cukru można jeszcze dogadać się z producentami buraków ale z pewnością cena skupu będzie miała ogromny wpływ na dostawy. Wystarczy prze parę lat utrzymać zawyżoną cenę skupu buraka finansowaną z nadmiaru kapitały aby po tych latach nie mieć konkurencji ( rynek chemii domowej, gospodarczej jak pasty do zębów, proszki, płyny itp.). nadmieniam, że najlepszy i trwały biznes jest na produktach użytku codziennego..........
nrt
8 lat temu
tu nie da sie czytac tych bzdetów. i jeszcze won z nie polskimi portalami.
Chemiczna węd...
8 lat temu
Od ponad 12 lat nie używam cukru - gdyż cukry są w każdej roślinie - nabiałach. Jest problem, gdyż do wędlin większość producentów dodaje cukier a tego nie powinni robić - niektórych wyrobów nie da się zjeść z uwagi na przesładzanie i przesalanie, nie wspomnę o różnych chemicznych i trujących " E " !!!.
Jan
8 lat temu
Tytul artukulu to prostacka manipulacja.