Samorząd województwa łódzkiego zachęca rolników do ekologicznej produkcji żywności. Powierzchnia ekologicznych użytków rolnych w regionie łódzkim jest jedną z najmniejszych w Polsce.
Ekologiczne metody produkcji żywności zyskują coraz więcej zwolenników. W związku z tym wzrasta także liczba gospodarstw ekologicznych. W regionie łódzkim ta metoda wciąż jest jednak mało popularna.
Według danych samorządu województwa na koniec ubiegłego roku w regionie działało 489 gospodarstw ekologicznych. Są to przede wszystkim producenci prowadzący działalność w zakresie ekologicznej uprawy roślin i utrzymania zwierząt - jest ich 472. Pozostali zajmują się przetwórstwem produktów ekologicznych oraz wprowadzaniem ich na rynek.
_ - Zachęcamy rolników do zainteresowania się produkcją ekologiczną, ponieważ w województwie łódzkim łączna powierzchnia ekologicznych użytków rolnych to niespełna 7250 ha. Niewiele, ponieważ stanowi to zaledwie 1,26 proc. ogólnej powierzchni takich użytków w Polsce. Mniej mają tylko województwa opolskie i śląskie _ - powiedziała rzeczniczka marszałka województwa łódzkiego Joanna Blewąska.
Zgłoszenie podjęcia działalności w zakresie rolnictwa ekologicznego rolnicy dokonują na formularzu opracowanym przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych; znajduje się on na stronie internetowej Inspekcji.
Rolnik sam wybiera jednostkę certyfikującą, do jakiej chce się zgłosić. _ - Wysłanie zgłoszenia oznacza, że rolnik rozpoczął przestawianie produkcji na ekologiczne metody gospodarowania i udostępni swoje gospodarstwo do kontroli _ - zaznaczyła Blewąska.
Kontrolę przeprowadzają corocznie inspektorzy danej jednostki certyfikującej, do której zostało wysłane zgłoszenie. W Polsce jest ich w sumie 10, a szczegółowe informacje na ich temat można znaleźć na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są one upoważnione przez resort rolnictwa do wydawania i cofania certyfikatów.
Gospodarstwo dla wytwarzanych przez siebie produktów otrzymuje znak towarowy _ produkt rolnictwa ekologicznego _. Przy produkcji ekologicznej nie wolno stosować: syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych, zapraw nasiennych, sztucznych koncentratów, organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO) czy pasz przemysłowych.
Rolnictwo ekologiczne jest jednym z pakietów rolnośrodowiskowych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Przystępujący do niego rolnicy dostają dodatkowe dopłaty, zróżnicowane m.in. od rodzaju uprawy czy hodowli.
Czytaj więcej o rolnictwie w Money.pl | |
---|---|
Z dopłat skorzysta niemal 30 tys. Polaków Wysokość dopłat dla jednego rolnika (414 euro) będzie jednak niższa niż w innych krajach, bo gospodarstwa w Polsce są mniejsze. | |
Kaczyński chce tego zakazać. Podpisał pakt Prezes Prawa i Sprawiedliwości zapowiedział również, że jego partia będzie walczyła o zwiększenie dopłat dla rolników. | |
PiS ma rację. Rolnikom żyje się gorzej Trwa wyborcza walka o głosy mieszkańców wsi. Rząd przekonuje, że przez ostatnie cztery standard życia rolników wyraźnie się poprawił. |