Ponad połowa Polaków ma nadwagę. Wśród mężczyzn ten odsetek sięga już niemal dwóch trzecich. Wagi boją się już nawet policjanci i żołnierze. Problemy z otyłością brzuszną ma połowa z nich. Szacuje się, że koszty związane z otyłością to nawet 11 mld zł.
Tymczasem niemal w każdym produkcie, który spożywamy, jest cukier. Zwykły jogurt truskawkowy to 3,5 kostki cukru. W mocno posłodzonej herbacie jest go mniej. Podobnie jest z uważanym za zdrowe musli. W 100 gramach tego produktu są 4 kostki cukru.
Produkty dla najmłodszych to cała opowieść, bo słodzone są dziś nawet parówki i keczup dla dzieci. W tym ostatnim jest zresztą więcej cukru niż w tradycyjnym. Napój dla dzieci? W butelce chowa się aż 6 kostek. Podobnie jest z sokiem, choć tu jest więcej fruktozy niż sacharozy. A tzw. krem orzechowo-czekoladowy powinien raczej nazywać się cukrowym z dodatkiem orzechów i kakao.
Chcesz wiedzieć, co jeszcze słodzą producenci żywności? Obejrzyj program Statistica.