Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Spożycie soków w Polsce spadło. UE notuje wzrost

0
Podziel się:

Rynek soków i nektarów w Polsce w 2011 r. szacuje się na 723 mln litrów. W stosunku do 2010 r. spożycie spadło o 10,8 proc.

Spożycie soków w Polsce spadło. UE notuje wzrost
(Flickr/CC/viZZZual.com)

Według Europejskiego Stowarzyszenia Soków Owocowych, w 2011 r. w UE spożycie soków i nektarów wyniosło 10,7 mld litrów, czyli wzrosło wobec poprzedniego roku o 2,2 proc.. Natomiast w Polsce spadło o ponad 10 proc. W Unii najchętniej pije się sok pomarańczowy.

Jak podaje Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), raport Stowarzyszenia analizuje konsumpcję soków w 30 krajach: 27 państwach - Unii Europejskiej oraz Turcji, Norwegii i Szwajcarii. W tych trzech krajach spożycie wyniosło ok. 1,1 mld litrów.

Rynek soków i nektarów w Polsce w 2011 r. szacuje się na 723 mln litrów. W stosunku do 2010 r. spożycie spadło o 10,8 proc.

W krajach UE konsumenci najchętniej kupują 100-proc. soki owocowe. W 2010 r. wypito ich ponad 7 mld litrów. Na drugim miejscu znajdują się nektary (zawierające pomiędzy 25 a 99 proc. zawartości soku), których spożyto - ok. 3,7 mld litrów. Rynek europejski jest największym regionalnym rynkiem soków i nektarów z owoców i warzyw na świecie, konsumującym 27 proc. światowej produkcji.

Liderem w spożyciu soków owocowych są Niemcy - 26 proc. całkowitego unijnego rynku soków i nektarów (2,7 mld litrów). Kolejne miejsca zajmują: Francja, Wielka Brytania, Hiszpania oraz Włochy.

Najpopularniejszym smakiem soków i nektarów w UE jest pomarańczowy (ponad 38-proc. udział w rynku), często kupowane są mieszanki soków owocowych (ok. 20 proc.) i sok jabłkowy (ok. 13 proc. rynku). Znacznie mniej popularne są soki brzoskwiniowy i ananasowy.

Soki i nektary pomarańczowe najbardziej smakują Irlandczykom - smaki te stanowią 71 proc. soków kupowanych w tym kraju, Anglikom (62 proc.), Finom (56 proc.), Luksemburczykom (55 proc.) oraz Czechom (55 proc.). Natomiast soki i nektary jabłkowe najpopularniejsze są w Austrii (33,1 proc.), na Słowacji (31,1 proc.), w Danii (29 proc.), Szwajcarii (25,4 proc.) oraz na Łotwie (22,5 proc.).

Polacy preferują smak pomarańczowy (ok. 25 proc. sprzedaży soków), smaki warzywne, w tym marchwiowy (21 proc.), smak jabłkowy (14 proc.), mieszanki smakowe (12,3 proc.) oraz grejpfrutowy (10,3 proc.). W Polsce spożycie soku na osobę wynosi rocznie ok. 18 litrów, natomiast w Niemczech, gdzie jego konsumpcja jest największa w UE - 38 litrów.

Europejczycy najczęściej kupują te napoje w opakowaniach kartonowych (ok. 65 proc.), na drugim miejscu są butelki plastikowe (ok. 25 proc.), a następnie butelki szklane (9,4 proc.).

Według analityków, w 2012 roku łączne spożycie soków i nektarów owocowych w UE będzie nieco niższe niż w 2011 r. i wyniesie ok. 10,3 mld litrów. Taki poziom konsumpcji jest prognozowany do roku 2017.

Czytaj więcej w Money.pl
Chcą zwiększyć dostawy. Inwestują w... Kraje, borykające się z problemem gwałtownie rosnącej liczby ludności, zwiększają inwestycje w farmy roślin. Inaczej może im zabraknąć jedzenia.
Ostry wzrost cen żywności. Co go wywołało? Panująca na środkowym zachodzie USA poważna susza sprawiła, że ceny kukurydzy wzrosły niemal o 23 proc., a słabsze prognozy plonów w Rosji wywindowały ceny pszenicy o 19 proc.
wiadomości
wiadmomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)