Po dwóch latach spadków znowu przybywa producentów ekologicznej żywności. W ubiegłym roku wydaliśmy na nią o 100 mln zł więcej niż rok wcześniej - informuje w czwartek "Dziennik Gazeta Prawna".
Na koniec 2016 roku działalność w tej branży prowadziło 23 750 przedsiębiorców, o 360 więcej niż w 2015 r.
"DGP" zauważa, że przed kilkoma laty żywność ekologiczna była dostępna w Polsce wyłącznie na bazarach oraz w pojedynczych specjalistycznych sklepach. Dziś takich placówek jest około 800. O żywność ekologiczną swój asortyment uzupełniają ogólnopolskie sieci supermarketów.
Sieci deklarują, że stawiają przede wszystkim na produkty z Polski.
Rosnąca konkurencja przyczynia się do spadku cen, co z kolei wzmacnia popyt. Szacuje się, że w ubiegłym roku Polacy wydali na 900 mln zł, o 100 mln zł więcej niż rok wcześniej.