Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
Mateusz Ratajczak
Mateusz Ratajczak
|

Szokujące dane NIK o antybiotykach podawanych kurczakom. Wiemy, skąd wzięły się kluczowe liczby

24
Podziel się:

Polskie kurczaki są faszerowane antybiotykami, jak wynikałoby z raportu NIK. Aleksa ndraPorada z Krajowej Rady Drobiarstwa w "Money. To się liczy" zarzuca Izbie publikację dokumentu bez odpowiedniego komentarza i wyjaśnia, skąd wzięły się dane wykorzystane do jego publikacji.

Katarzyna Porada
Katarzyna Porada (Money.pl)

Polskie kurczaki są faszerowane antybiotykami, tak można odczytać raportu NIK. Aleksandra Porada z Krajowej Rady Drobiarstwa w programie "Money. To się liczy" zarzuca Izbie publikację dokumentu bez odpowiedniego komentarza. I wyjaśnia, skąd wzięły się dane wykorzystane do jego publikacji.

W ocenie przedstawicielki branży, w raporcie brakuje dokładnej informacji o metodologii. I wyjaśnia, że przepytani hodowcy musieli odpowiedzieć na pytanie, czy w minionych dwóch latach choć raz zastosowali w hodowli antybiotyki. Jak wyjaśniała, każdy hodowca, który może posiadać nawet 20 kurników, a w każdym od 10 do 15 zasiedleń, musiał pozytywnie odpowiedzieć na pytanie NIK, jeśli choć w jednym ze stad pojawiła się choroba i zastosowano antybiotyk.- Niestety w raporcie brakowało komentarza - dodała Porada.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(24)
WYRÓŻNIONE
Zygmunt
7 lat temu
Czy tak trudno sprawdzić w hutrowniach leków weterynaryjnych -kto kupował i gdzie to poszło?
antykurzaj
7 lat temu
A dlaczego antybiotyki coraz słabiej działają na ludzi ?? Bo cały czas je żremy
abcdidjotka
7 lat temu
jeżeli coś co z natury rośnie rok, a z pasz ludzkich 6 tygodni można jeść bezpiecznie? Tylko głupki tak robią. To samo świnie. Normalnie świnia za czasów mojego dzieciństwa rosła 1,5 roku, a teraz 3 miesiące.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (24)
JOJO
7 lat temu
pisałam ostatnio jaką mamy jakość pasz którą muszą hodowcy podawać zwierzętom, bo jeśli nie to nie będzie kontraktów.To już trwa kilkadziesiąt lat ale nikt o tym nie chce mówić głśno. Jeszce jedna ważna sprawa,, która dotyczy upraw rzepaku ziemniaków, zboża,itd zapanujmy nad tym nie okłamujmy siebie spójrzmy na wartości w składie naszych produktów.
Anka
7 lat temu
Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, sporo teraz sztucznej żywności. Zdrowe żywienie wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych i odrobiną wiedzy. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Moja siostra za to schudła i poleciła mi z książkę Odchudzanie z elementami fizjologii i biochemii, tam piszą jak działa naprawdę nasz organizm obalają mity. Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Ważny a jest wiedza i konsekwencja. Waga nie wróciła:)
xxx
7 lat temu
Tylu ministrów, prezesów, ale tylko do brania pieniędzy- gdzie nadzór Państwa? dlaczego nikt nad tym nie panuje? To samo z węglem - tylko karać biednych ludzi co palą tym co przecież kupują legalnie! weźcie się w końcu do roboty!!!!
abcdidjotka
7 lat temu
jeżeli coś co z natury rośnie rok, a z pasz ludzkich 6 tygodni można jeść bezpiecznie? Tylko głupki tak robią. To samo świnie. Normalnie świnia za czasów mojego dzieciństwa rosła 1,5 roku, a teraz 3 miesiące.
Hej
7 lat temu
I to jest powod zeby nie jesc miesa.
...
Następna strona