Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

To szansa dla małych gospodarstw. Wsparcie dla producentów zdrowej żywności

10
Podziel się:

Polacy coraz chętniej wydają pieniądze na produkty ekologiczne. Branża ta rozwija się w tempie dwucyfrowym, a wartość tego rynku w naszym kraju to już prawie miliard złotych. Teraz w rozwój eko biznesu chcą zainwestować również banki.

To szansa dla małych gospodarstw. Wsparcie dla producentów zdrowej żywności
(Maciej Konieczny/REPORTER agencja źródłowa:)

W Polsce jest około 23 tysięcy producentów zdrowej żywności. Gdy wchodziliśmy do Unii Europejskiej - w 2004 roku - było ich niespełna 4 tys. Liczba przetwórców ekologicznej żywności także rośnie w znacznym tempie. Kilkanaście lat temu było ich 55. Dziś - prawie 700.

Producenci zdrowej żywności prowadzą najczęściej rodzinne biznesy - gospodarstwa i przetwórnie. Dobrze znają się na produkcji żywności, są też otwarci na wyzwania i pewni jakości swoich produktów.

Zafirmowani.pl dla producentów eko żywności

- Rolnictwo ekologiczne w Polsce rozwija się dynamicznie, a żywność ekologiczna budzi pozytywne skojarzenia wśród konsumentów. Jednocześnie wymagają one wsparcia marketingowego i merytorycznego, w szczególności w zakresie zasad prowadzenia działalności gospodarczej – ocenia Dariusz Goszczyński, Dyrektor ds. Biznesu Agro w Alior Banku. Jego zdaniem wielu potencjalnych producentów żywności ekologicznej nie decyduje się na prowadzenie tego rodzaju działalności, bo obawiają się nadmiernej biurokracji. Z myślą o przedsiębiorcach, w tym producentach i przetwórcach ekologicznych produktów, bank stworzył platformę zafirmowani.pl - Serwis jest bezpłatny zarówno dla klientów banku jak i podmiotów, które nie posiadają z nim bezpośrednich relacji. To praktyczny poradnik, który zapewnia profesjonalne wsparcie w prowadzeniu i rozwijaniu biznesu - wyjaśnia Dariusz Goszczyński.

_ Dariusz Goszczyński, Dyrektor ds. Biznesu Agro w Alior Banku _

Dzięki platformie zafirmowani.pl przedsiębiorcy agro i rolnicy mają dostęp do praktycznych rozwiązań, które mogą ułatwić rozwój ich biznesu. To m.in. aplikacja księgowa online, która umożliwia prowadzenie księgi przychodów i rozchodów, a także fakturowanie, prowadzenie terminarza płatności, czy przygotowywanie deklaracji podatkowych i automatyczne generowanie pliku JPK_VAT.

Dodatkowo, Alior Bank zapewni producentom i przetwórcom ekologicznej żywności cykl szkoleń z zakresu finansów, rachunkowości i marketingu.

Tysiące sklepów ze zdrową żywnością

Partnerem merytorycznym banku w tym projekcie jest powstałe w 2006 roku stowarzyszenie „Polska Ekologia”. Zrzesza ono niemal 150 producentów i przetwórców żywności ekologicznej.

- Głównym celem współpracy z Alior Bankiem jest stworzenie nowych produktów finansowych, dostosowanych do potrzeb rolników i firm z branży ekologicznej. Produkcja żywności ekologicznej do tej pory była niezauważana przez banki. Tymczasem rynek ten rośnie w ostatnich latach w dwucyfrowym tempie - wyjaśnia prezes stowarzyszenia „Polska Ekologia” Paweł Krajmas.

_ Prezes stowarzyszenia „Polska Ekologia” Paweł Krajmas _

Fakt, że rynek eko dynamicznie się rozwija potwierdzają także badania. Z analiz Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu z 2016 roku wynika, że regularni konsumenci eko żywności stanowią ok. 8% społeczeństwa. Szacuje się, że już 4000 sklepów należących do sieci handlowych ma w swojej ofercie produkty ekologiczne.

Jak podkreśla prezes Paweł Krajmas producenci żywności ekologicznej muszą sprostać wygórowanym wymaganiom tych sieci. Ważna jest nie tylko jakość samej żywności, ale i bieżące finansowanie produkcji.

- Aby ta współpraca była bezpieczna dla producentów żywności ekologicznej, potrzebne są instrumenty finansowe dostosowane do potrzeb branży. Promesy i odpowiednio strukturyzowane kredyty zapewnią płynność finansową i możliwość finansowania inwestycji w badania i rozwój. Nadrzędnym celem naszej działalności jest bowiem promowanie rolnictwa ekologicznego i polskich eko produktów na świecie - przekonuje prezes stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

W Rzeszowie o rolniczym biznesie

Znaczenie współpracy ze stowarzyszeniem dostrzega również Dariusz Goszczyński.

- Zauważamy dynamiczny rozwój tego sektora. Widzimy także konieczność wprowadzenia produktów ułatwiających zarządzanie mikro i małymi firmami w tym segmencie. Na producentów żywności ekologicznej nałożone są liczne obowiązki, wśród nich konieczność certyfikacji. Nasza oferta ma ułatwiać ich spełnienie. Alior Bank dla producentów żywności ekologicznej jest partnerem w zdrowym i wzrastającym biznesie - podkreśla Dyrektor ds. Biznesu Agro w Alior Banku.

O rozwoju i wyzwaniach dla rolnictwa ekologicznego w Polsce, producenci, eksperci jak i przedstawiciele banków będą rozmawiać podczas Europejskiego FORUM Rolniczego w Jasionce 23-24 marca 2018. Alior Bank jest partnerem głównym tego wydarzenia.

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(10)
WYRÓŻNIONE
Raf
7 lat temu
Wiem co jem kiedy sam wychoduje w ogrodzie.Wlasne owoce lub warzywka są bezcenne
Michal
7 lat temu
Chcesz jeść ekologicznie. Sam posadzki i pilnuj.
Radek
7 lat temu
Chcesz mieć żywność ekoto musisz zapłacić, bo rolnik jak nie da chemii na polu to urośnie mu 1/5 tego co z chemią, wobec tego, żeby rolnikowi opłacało się produkować eko to musi ta żywność być wielokrotnie droższa od tej chemicznej, jajko od kury która nie dostaje chemicznej paszy i antybiotyków musi kosztować 3-5 zł za sztukę bo kura nie niesie jajek jak głupia CODZIENNIE przez cały rok tylko jedno jajko raz na 2-3 dni !!!,, tucznik albo inaczej świnka na pachnące, zdrowe i smaczne schabowe, szyneczki, boczki kiełbaski bez chemii rośnie prawie 12 miesięcy do 120 kg, ana chemii czyli sterydach, antybiotykach i paszy z innych zwierząt (tak tak) miesiąc do dwóch !!!, krowa nie zmodyfikowana genetycznie bez sterydów w żarciu daje dziennie 10-15 litrów mleka maks, ta na sterydach 30 litrów białego paskudztwa które obecnie nazywa się mlekiem. Nie dziwcie się,że całe populacje ludzi od oseska po starca chorują, sami się zabijamy z chciwości.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (10)
Bio 3 Miasto
7 lat temu
Ważne, że świadomość Polaków szybko rośnie.
Raf
7 lat temu
Wiem co jem kiedy sam wychoduje w ogrodzie.Wlasne owoce lub warzywka są bezcenne
Michal
7 lat temu
Chcesz jeść ekologicznie. Sam posadzki i pilnuj.
Radek
7 lat temu
Chcesz mieć żywność ekoto musisz zapłacić, bo rolnik jak nie da chemii na polu to urośnie mu 1/5 tego co z chemią, wobec tego, żeby rolnikowi opłacało się produkować eko to musi ta żywność być wielokrotnie droższa od tej chemicznej, jajko od kury która nie dostaje chemicznej paszy i antybiotyków musi kosztować 3-5 zł za sztukę bo kura nie niesie jajek jak głupia CODZIENNIE przez cały rok tylko jedno jajko raz na 2-3 dni !!!,, tucznik albo inaczej świnka na pachnące, zdrowe i smaczne schabowe, szyneczki, boczki kiełbaski bez chemii rośnie prawie 12 miesięcy do 120 kg, ana chemii czyli sterydach, antybiotykach i paszy z innych zwierząt (tak tak) miesiąc do dwóch !!!, krowa nie zmodyfikowana genetycznie bez sterydów w żarciu daje dziennie 10-15 litrów mleka maks, ta na sterydach 30 litrów białego paskudztwa które obecnie nazywa się mlekiem. Nie dziwcie się,że całe populacje ludzi od oseska po starca chorują, sami się zabijamy z chciwości.
nie jeleń
7 lat temu
Cwaniacy wykorzystują odę na zdrową żywność. W niektórych sklepach cały dział z warzywami oblepiony napisami "Eko" , "Bio" itp. a jak dobrze sprawdzić to tych Eko na jednej półce tyle co kot napłakał a cała reszta przemysłowa produkcja tylko że w zawyżonych cenach. Liczy się wrażenie że niby wszystko jest Eko a frajerów nie brakuje.