Od wynajmowanego garażu do nowoczesnego parku maszynowego. Meble i urządzenia gastronomiczne produkowane ze stali nierdzewnej przez lidera branży – firmę Komat używane są w restauracjach i hotelach na całym świecie, m.in. w Europie, Dubaju czy na Malediwach.
25 lat temu w niewielkiej miejscowości Walkowice w Wielkopolsce Mieczysław Kozłowski założył Komat, rodzinną firmę, którą kieruje do dziś. Jej pierwsza siedziba mieściła się w wynajmowanym garażu, gdzie produkowane były podstawowe elementy kuchennego wyposażenia ze stali nierdzewnej, w tym fronty do kuchenek i okapy. W krótkim czasie garaż okazał się dla producenta zbyt ciasny.
Przez ćwierć wieku firma rozbudowywała swoje struktury, infrastrukturę i park maszynowy. Dziś Komat ma siedzibę w Romanowie Dolnym k. Czarnkowa w Wielkopolsce i zatrudnia ponad dwustu pracowników. Każdego roku fabryka przetwarza kilkaset ton arkuszy blachy oraz kilkadziesiąt metrów profili i rur ze stali nierdzewnej. Komat jest liderem polskiego rynku i poważnym graczem w Europie. Co więcej jego właściciel nie mówi jeszcze ostatniego słowa, jeśli chodzi o dalszy rozwój zakładu.
– Obecnie jesteśmy na etapie rozbudowy firmy o kolejne powierzchnie produkcyjno-magazynowe oraz budynek socjalno-biurowy. Pozwoli nam to zwiększyć produkcję i poszerzyć asortyment. Tylko w przyszłym roku zwiększymy zatrudnienie o kolejne 50 osób – zapowiada Mieczysław Kozłowski.
70 proc. produkcji na eksport
Komat produkuje meble i urządzenia gastronomiczne ze stali nierdzewnej, bufety, witryny grzewcze i chłodnicze, ciągi wydawcze oraz linie barowe masterBAR. To, co wyróżnia firmę to realizacja nie tyle mebli z katalogów, ile zamówień nietypowych i na indywidualne zlecenie klienta.
Projektanci nie tylko pomagają przy odpowiednim doborze mebli i urządzeń, ale też przy optymalnym zaprojektowaniu przestrzeni kuchennej. Codziennie Komat wyposaża kilka obiektów gastronomicznych.
– Mamy największe w branży biuro konstrukcyjne liczące prawie 30 osób. Jesteśmy w stanie zrealizować kilka bardzo złożonych i skomplikowanych projektów jednocześnie. Nasze realizacje są produktami niestandardowymi, dlatego też od początku i na każdym etapie uzgadniamy wszystkie szczegóły z klientem – zapewnia Anna Kostuszyńska z firmy Komat.
Produkty Komat trafiają m.in. do restauracji, kuchni hotelowych, lokali szybkiej obsługi, stołówek szkolnych i firmowych, barów oraz kawiarni. Aż 70 proc. produkcji jest wysyłane na eksport. Produkty Komat znajdują się w kilkunastu państwach europejskich, m.in. Niemczech, Francji, Anglii, Belgii, Austrii, Szwecji, Finlandii, ale też w Dubaju czy na Malediwach.
#
Komat gościem prestiżowej Polagry
Ostatnio Komat prezentował swoje produkty podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych i Wyposażania Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel w Poznaniu.
Ekspozycję co roku tworzą czołowi polscy producenci i dystrybutorzy sprzętu dla lokali gastronomicznych i hoteli. Wśród prezentowanych w tym roku rozwiązań były m.in. urządzenia do sezonowania ekskluzywnych mięs i serów, szafy chłodnicze wyposażone w innowacyjną nanotechnologię zapobiegającą starzeniu się produktów czy wielofunkcyjne urządzenia sprawdzające się w lokalach o małej powierzchni.
Wydarzenie przyciąga do stolicy Wielkopolski przedstawicieli sektora HoReCa (Hotel, Restaurant, Catering/Café), w tym m.in. szefów kuchni, kucharzy, menedżerów restauracji czy przedstawicieli obiektów hotelarskich.
Polagra Gastro i Invest Hotel to również doskonała okazja, by zapoznać się z najnowszymi trendami w branży, ale też wziąć udział w szkoleniach, konferencjach czy kibicować najlepszym kucharzom – zawodnikom Kulinarnego Pucharu Polski. Więcej informacji o wydarzeniu jak i konkursie na najlepszych kucharzy można znaleźć na www.polagragastro.pl.