Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Przemysław Ciszak
|

Zakazana wołowina na sterydach z USA. Unia chce zakończyć spór o import

5
Podziel się:

Konflikt między USA a UE dotyczący importu amerykańskiej wołowiny do krajów Wspólnoty trwa od 30 lat. Bruksela zakazała jego sprowadzania, gdyż w hodowli amerykańscy producenci stosują hormony stymulujące wzrost bydła.

Bruksela zakazała sprowadzania wołowiny z USA, gdyż w hodowli amerykańscy producenci stosują hormony.
Bruksela zakazała sprowadzania wołowiny z USA, gdyż w hodowli amerykańscy producenci stosują hormony. (SIPA/East News)

Sprawę amerykańskiego mięsa miała unormować wielka umowa handlowa TTIP. Jednak po objęciu urzędu prezydenta USA, Donald Trump wycofał się z negocjacji nad tym traktatem - o czym pisaliśmy w money.pl.

Zgodnie porozumieniem zawartym 25 lipca z szefem KE Jean-Claude'em Junckerem kwestia wołowiny jednak wraca pod dyskusję – przypomina Polska Agencja Prasowa.

Ze względu na stosowanie hormonów wzrostu w amerykańskiej hodowli bydła już w 1988 roku Bruksela zakazał jego importu do krajów Wspólnoty. USA odpowiedziała na to sankcjami na europejskie produkty – pisze PAP.

Łagodzenie ograniczeń nastąpiło dopiero ponad dekadę później, kiedy Unia zgodziła się na stopniowy wzrost kontyngentu taryfowego na wysokiej jakości wołowinę, wolną od ingerencji hormonalnej w zamian na zniesienie sankcji na towary z UE.

USA po latach znów uznały, że Europa godzi się na zbyt mały import amerykańskiego mięsa i ponownie zagroziło sankcjami. Spór odżył wraz z wywołaną przez Trumpa wojną handlową.

Zobacz także: Umowa TTIP zagraża suwerenności państw:

Komisarz ds. rolnictwa przyznał, że KE będzie rozmawiać z amerykańską stroną na temat wołowiny, ale – jak czytamy w PAP - uspokaja też europejskich rolników, że ustalone wcześniej ze stroną amerykańską kontyngenty będą nadal obowiązywać na tym samym poziomie.

Przekonywał też europejskich konsumentów, że import z USA do UE będzie nadal obejmować wyłącznie produkty spełniające wysokie europejskie normy bezpieczeństwa i higieny żywności.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(5)
WYRÓŻNIONE
kucharz.
6 lat temu
[QUOTE] w hodowli amerykańscy producenci stosują hormony stymulujące wzrost bydła. [/QUOTE] A ja dziwię się dlaczego teraz zamiast jednej godziny muszę mięso dusić na kuchence trzy godziny i jeszcze nie jest tak miękkie jak dawniej ,tylko ciągnące się.
henryk
6 lat temu
syf niejadalny ale 2 razy tanszy ,ludzie to biora ,ja raz kupilem i dziekuje to nawet smaku miesa nie ma a przy gotowaniu i smarzeniu nie mozna wyrobic ... wole zjesc mniej a cos dobrego .
ach, ach, ach
6 lat temu
Zamiast mięsa jem buraki, mirabelki i szczaw.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (5)
żarłcik
5 lata temu
polecam vege, nie na zasadzie religii, ale po prostu przestać jeść mięso, od pobytu w Indiach 3 lata temu przekonałem się, że tak można, tam jest ponad miliard vegan
antyklerykal
6 lat temu
najważniejsze że wołowina jest DEMOKRATYCZNA i pochodzi z USA reszta nie ma znaczenia !!!!!!!!!!!!!
ach, ach, ach
6 lat temu
Zamiast mięsa jem buraki, mirabelki i szczaw.
henryk
6 lat temu
syf niejadalny ale 2 razy tanszy ,ludzie to biora ,ja raz kupilem i dziekuje to nawet smaku miesa nie ma a przy gotowaniu i smarzeniu nie mozna wyrobic ... wole zjesc mniej a cos dobrego .
kucharz.
6 lat temu
[QUOTE] w hodowli amerykańscy producenci stosują hormony stymulujące wzrost bydła. [/QUOTE] A ja dziwię się dlaczego teraz zamiast jednej godziny muszę mięso dusić na kuchence trzy godziny i jeszcze nie jest tak miękkie jak dawniej ,tylko ciągnące się.