Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Katarzyna Mikołajewska
|

Koniec z limitem produkcji cukru. Zapowiada się ostra walka konkurencyjna

10
Podziel się:

Zniesienie limitowania produkcji cukru silnie zwiększy konkurencję pomiędzy producentami cukru w UE, dlatego istotne jest wspieranie rozwoju upraw buraków cukrowych i produkcji cukru w Polsce - uważa resort rolnictwa. Polska jest trzecim producentem cukru w Unii Europejskiej.

Uprawą buraków cukrowych w Polsce zajmuje się ponad 34 tysiące rolników.
Uprawą buraków cukrowych w Polsce zajmuje się ponad 34 tysiące rolników. (JWGreen/wikipedia.org)

- Zniesienie kwotowania produkcji cukru od 1 października 2017 roku, toczące się negocjacje UE w zakresie liberalizacji handlu z krajami trzecimi oraz koniunktura na rynku światowym to główne czynniki mające wpływ na rozwój sytuacji na tym rynku - napisał resort rolnictwa, komentując zniesienie limitowania produkcji cukru.

Ważną zmianą regulacji handlowych jest zniesienie ograniczeń ilościowych w eksporcie oraz pozwoleń monitorujących wywóz, co zwiększy możliwość eksportu cukru poza rynek Unii Europejskiej.

Zobacz także: Zobacz też: Fakty i mity na temat cukru

Koniec z minimalną ceną skupu buraków cukrowych

Wraz ze zniesieniem kwot, przestała obowiązywać minimalna cena skupu buraków cukrowych. Utrzymane są natomiast instrumenty wzmacniające relacje w łańcuchu marketingowym (organizacje producentów i ich zrzeszenia, organizacje międzybranżowe), kryzysowe instrumenty wsparcia rynku, związana z produkcją płatność do buraków cukrowych oraz ochrona celna (cła i kontyngenty).

Na rynku cukru jednym z elementów, na podstawie których podejmuje się działania kryzysowe, jest system monitorowania, o co zabiegała Polska. Jest on niezbędny do sporządzania przez Komisję Europejską szczegółowego bilansu cukru i izoglukozy w UE. Działania te pozwolą na bieżącą analizę sytuacji na rynku cukru na szczeblu unijnym i krajowym oraz podejmowanie decyzji w zakresie rynku cukru - zaznacza resort rolnictwa.

Program rozwoju rynków rolnych na lata 2015-2020, opracowany przez Ministerstwo Rolnictwa, zakłada rozwój uprawy buraków cukrowych, w tym poprawę wydajności ich uprawy oraz zapewnienie odpowiedniej wielkości produkcji cukru, która powinna zagwarantować bezpieczeństwo żywnościowe w kraju oraz stabilizację sytuacji finansowej plantatorów buraków cukrowych oraz producentów cukru.

Ministerstwo przypomina, że prowadziło intensywne działania na rzecz zacieśnienia współpracy pomiędzy uczestnikami rynku cukru - Krajowym Związkiem Plantatorów Buraków Cukrowych i Związkiem Producentów Cukru w Polsce. Porozumienie zostało podpisane 19 kwietnia br., określa ono zasady współpracy między plantatorami buraków cukrowych, a producentami cukru w Polsce, co ma szczególnie istotne znaczenie w obliczu likwidacji kwot produkcyjnych w sektorze cukru.

Polska znaczącym graczem na światowym rynku

Polska jest trzecim producentem cukru w Unii Europejskiej, po Francji i Niemczech. Uprawą buraków cukrowych w Polsce zajmuje się ponad 34 tysiące rolników.

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacuje, że w tym roku cukrownie w Polsce wytworzą 2,1 mln ton cukru. Krajowe zapotrzebowanie na cukier oceniane jest na ok. 1,75 mln ton. W rezultacie konieczny będzie duży eksport cukru.

W Polsce produkcją cukru zajmują się cztery koncerny: trzy niemieckie Pfeifer & Langen Polska S.A., Nordzucker Polska, Suedzucker Polska oraz Krajowa Spółka Cukrowa posiadająca 40 proc. krajowego rynku cukru.

gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(10)
WYRÓŻNIONE
yeah
7 lat temu
najpierw kwoty, ograniczenia, oslabienie polskich cukrowni, nastepnie przejecie 60% rynku i zdiecie limitow. Ladnie to sobie wymyslili!
nio
7 lat temu
W 2001 roku na terytorium Polski funkcjonowało 78 cukrowni. W krótkim okresie czasu większość z nich została przejęta przez trzy niemieckie spółki: Pfeifer & Langen Polska, Suedzucker Polska i Nordzucker Polska. Okazało się, że przejmowane przez Niemców cukrownie bardzo często były likwidowane. W ten sposób w 2013 roku liczba działających w Polsce cukrowni spadła do zaledwie 18. Co ciekawe - w tym samym 2013 roku UE podjęła decyzję o reformie wspólnotowej polityki rolnej, której jednym z efektów jest obecnie zniesienie funkcjonujących od 50 lat limitów na produkcję cukru! Odnotujmy - Polska jest obecnie trzecim, po Francji i Niemczech, producentem buraków cukrowych w Unii. Buraki w naszym kraju uprawia 36,6 tys. gospodarstw rolnych, na powierzchni 206 tys. hektarów (dane za 2016 rok). W porównaniu z 2004 rokiem powierzchnia uprawy buraków zmniejszyła się o 31 proc., a w stosunku do połowy lat 70. spadła ponad dwukrotnie (wówczas wynosiła ok. 500 tys. ha).Duży wpływ na powyższy stan rzeczy miało przejmowanie przez niemiecki kapitał polskich cukrowni, a następnie ich stopniowa lecz konsekwentna likwidacja. W 2001 roku na terytorium Polski działało 78 cukrowni. W ciągu kolejnych 12 lat ich liczba spadła do zaledwie 18. Co ważne - niemiecki kapitał niejednokrotnie likwidował nowoczesne i dobrze prosperujące cukrownie. Znane są historie dopiero co zmodernizowanych zakładów produkcyjnych, które decyzjami swoich właścicieli zza Odry były nagle zamykane. Demontowane maszyny i całe moduły były często wywożono z Polski do innych cukrowni, będących własnością niemieckich firm, zwiększając ich moce produkcyjne. Puste budynki po zamkniętych cukrowniach były następnie sprzedawane firmom zajmującym się rozbiórką i wyburzaniem obiektów przemysłowych oraz zajmującym się przygotowywaniem terenów pod nowe inwestycje. Wszystko wskazuje na to, że Niemcy wiedzieli co robią. W 2013 roku Unia Europejska podjęła decyzję o reformie wspólnej polityki rolnej. W jej efekcie od 1 października tego roku przestały obowiązywać narzucane odgórnie przez Brukselę limity dotyczące produkcji cukru. Innymi słowy - od wczoraj dany kraj może produkować tyle cukru, na ile pozwolą moce przerobowe i aktualne potrzeby rynkowe. Jednego należy być pewnym - moce produkcyjne polskiego przemysłu cukrowniczego byłyby znacznie większe, gdyby w naszym kraju wciąż działało 60-70 cukrowni, a nie 18. W warunkach zniesienia limitów produkcyjnych polskie cukrownie byłyby wówczas o wiele bardziej konkurencyjne od tych zlokalizowanych w Niemczech i Francji. Niestety, większość polskich cukrowni - tuż po przejęciu przez niemiecki kapitał - została zlikwidowana, a konkurencja z ich strony najzwyczajniej w świecie przestała istnieć.
Michał
7 lat temu
Cukrownie szkopy wykupili to już limity można zlikwidować.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (10)
Michał
7 lat temu
Cukrownie szkopy wykupili to już limity można zlikwidować.
Michał
7 lat temu
Cukrownie szkopy wykupili to już limity można zlikwidować.
Michał
7 lat temu
Cukrownie szkopy wykupili to już limity można zlikwidować.
jajo
7 lat temu
Tani cukier=tani bimber😀
cukrownia
7 lat temu
Rzepa i brukiew są bardzo pożywne i smaczne ! Samo zdrowie, polecam !