Najważniejszymi celami Wspólnej Polityki Rolnej UE jest zapewnienie obywatelom bezpiecznej i wysokojakościowej żywności, zagwarantowanie odpowiedniego poziomu życia rolnikom i producentom żywności, a także ochrona środowiska naturalnego.
Sektor rolno-spożywczy jest prawdziwym fundamentem funkcjonowania Wspólnoty. W rolnictwie pracuje blisko 10 milionów ludzi, natomiast w obszarach powiązanych z produkcją rolniczą można doliczyć się kolejnych 40 milionów miejsc pracy. Mowa tutaj o przetwórstwie spożywczym, sprzedaży detalicznej żywności oraz usługach żywnościowych.
Nic zatem dziwnego, że aż ⅓ budżetu Unii przeznaczona jest na wsparcie rolników i obszarów wiejskich. Nasz kraj jest jednym z największych beneficjentów unijnych dotacji w tym aspekcie. Od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej w 2004 roku rodzime rolnictwo otrzymało łącznie 367 mld złotych.
Między innymi dzięki tym środkom Polska jest aktualnie jednym z największych producentów rolnych w UE, ustępując jedynie Francji, Niemcom i Hiszpanii. Eksport polskiej żywności w 2021 rok wyniósł 170,8 mld złotych.
Unijna polityka w obszarze WPR koncentruje się na czterech głównych kierunkach działania:
● higienie żywności,
● zdrowiu zwierząt,
● zdrowiu roślin,
● monitorowaniu poziomu zanieczyszczeń żywności.
Zdaniem ekspertów rolniczych UE w nadchodzących latach musi w mniejszym stopniu polegać na regulacjach, ograniczeniach i zakazach, a bardziej brać pod uwagę złożoność działalności rolniczej oraz specyfikę produkcji krajowej i lokalnej.
Więcej o celach i zasadach funkcjonowania Wspólnej Polityki Rolnej dowiesz się z programu Statistica, którego gospodarzem jest Artur Adamczak.
Płatna współpraca z Komisją Europejską