Jak czytamy w rozporządzeniu, od 15 maja lokale gastronomiczne będą mogły obsługiwać klientów w ogródkach.
A już od 29 maja klienci będą mogli korzystać z wewnętrznych części restauracji, czy stref gastronomicznych.
Lokale będą jednak otwarte pod pewnymi warunkami. W środku klienci będą mogli zajmować co drugi stolik, a minimalna odległość między stolikami to 1,5 metra. Chyba że między stolikami znajduje się przegroda. Wtedy minimalna odległość będzie mogła wynosić 1 metr.
Zarówno klienci, jak i obsługa, muszą nosić maseczki. Twarz można będzie odkryć dopiero przy stoliku, tuż przed jedzeniem.
Zmiany w obostrzeniach mają obowiązywać do piątego czerwca, tym samym zahaczą o najbliższy długi weekend.
Oprócz gastronomii wychodzenie z lockdownu obejmie m.in. hotele. Od połowy maja miejsca będą mogli rezerwować wszyscy, a obiekt będzie mógł przyjąć maksymalnie 50 proc.
Od połowy maja Polacy będą mogli gromadzić się na imprezach okolicznościowych, czyli np. na weselach, jeżeli te będą organizowane na świeżym powietrzu. W zabawach i na spotkaniach weźmie udział maksymalnie 25 osób.