Wynagrodzenia na poszczególnych szczeblach organizacji w branży spożywczej
Mediana wynagrodzenia kadry zarządzającej to 27 983 PLN brutto. Prawie trzy razy niższe wynagrodzenie otrzymuje kadra kierownicza – 10 330 PLN. 25 proc. specjalistów w branży zarabia więcej niż 7 907 PLN. Połowa pracowników fizycznych zarabia w przedziale 3 500 PLN – 4 852 PLN. Dane zaprezentowano w tabeli 1.
Wynagrodzenia pracowników fizycznych w branży spożywczej
W Raporcie płacowym Sedlak & Sedlak 2020 – jesień najliczniejszą grupę pracowników w branży spożywczej stanowią pracownicy fizyczni. Zostali oni podzieleni na cztery poziomy: pracownik fizyczny początkujący, doświadczony, starszy oraz lider.
Wynagrodzenie całkowite pracowników początkujących wynosi 3 570 PLN i jest o 37 proc. wyższe od obowiązującej w 2020 roku płacy minimalnej (2 600 PLN). Najwyższe wynagrodzenie otrzymują liderzy. Połowa z nich zarabia ponad 5 345 PLN.
W zależności od poziomu stanowiska, wysokość płacy zmiennej (czyli m.in. premii i nagród) waha się od 5 proc. do 11 proc. wynagrodzenia zasadniczego.
Wynagrodzenia specjalistów ds. kontroli jakości w branży spożywczej
W Raporcie płacowym Sedlak & Sedlak 2020 – jesień wyróżniamy również cztery poziomy kompetencji dla specjalisty: młodszy, doświadczony, starszy i ekspert.
W tabeli 3. zostały przedstawione dane o wynagrodzeniach na trzech poziomach dla stanowiska specjalisty ds. kontroli jakości. Starszy specjalista ds. kontroli jakości zarabia o ponad 40 proc. więcej niż doświadczony specjalista.
Zrealizowane podwyżki
W okresie od października 2019 do września 2020, najwyższe podwyżki wynagrodzeń w omawianej branży otrzymali pracownicy fizyczni - 5 proc. Pensje specjalistów wzrosły o 4,8 proc.. Najniższe podwyżki otrzymały osoby należące do kadry zarządzającej – 4 proc.
Niniejszy artykuł powstał na podstawie Raportu płacowego Sedlak & Sedlak 2020 – jesień. W raporcie uwzględniliśmy dane 259 837 pracowników z 707 firm, zatrudnionych na 796 stanowiskach. Więcej informacji o raporcie można znaleźć TUTAJ. W tegorocznym badaniu wzięły udział 104 firmy z branży spożywczej.