Cukier będzie drożeć, mimo że jest go za dużo - pisze poniedziałkowy "Dziennik Gazeta Prawna". Zarówno w Polsce, jak i na świecie jego produkcja hamuje. Jak wynika z ostatnich danych GUS, cukrownie nad Wisłą wyprodukowały o 3 proc. mniej niż rok wcześniej. To pierwszy spadek od 5 lat - wskazuje dziennik.
Na rynek w 2019 trafiło 2,14 mln ton cukru. To wciąż bardzo dużo, ale spadki w produkcji doprowadzą do wzrostów cen.
Jak wyjaśnia DGP, czynników, które doprowadziły do mniejszej produkcji było kilka. Susza, krótsza kampania cukrownicza oraz zamknięciu jednego z 18 zakładów działających w kraju - wylicza niektóre z nich na łamach dziennika Michał Gawryszczak, dyrektor biura w Związku Producentów Cukru w Polsce.
Prócz tego, jak zauważa Krzysztof Kowa, prezes zarządu Krajowej Spółki Cukrowej, winę ponoszą również szkodniki. Cenę cukru podbić może również zapowiadany podatek cukrowy. Według Warsaw Enterprise Institute nowa danina "pociągnie na dno polską branżę rolno-spożywczą"
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przezdziejesie.wp.pl