- Dziś Żabka to unikalny ekosystem convenience. Każdego dnia nasze sklepy odwiedza średnio 3 miliony klientów, a nasze usługi są dostępne zarówno w kanałach fizycznych, jak i cyfrowych. W zeszłym roku wygenerowaliśmy wartość dodaną dla gospodarki, wynoszącą 5 mld 300 mln złotych, co jest równowartością rocznych planowanych wydatków miasta Poznania w 2022 roku. Pośrednio i bezpośrednio wygenerowaliśmy ponad 45 tys. miejsc pracy, co z kolei równa się liczbie mieszkańców Kołobrzegu - tłumaczy money.pl Anna Grabowska, wiceprezeska zarządu ds. komercyjnych, Grupa Żabka.
A warto dodać, że ubiegłym roku Polacy w Żabkach kupili produkty o wartości ponad 14 mld zł.
Podczas XXXI Forum Ekonomicznego w Karpaczu firma zaprezentowała nowy sklep: Żabka Eco Smart. Pierwszy taka placówka powstanie przy ul. Powstańców Wielkopolskich 2 w Poznaniu. Czym się wyróżnia? Jest naszpikowana innowacjami łączącymi ekologię z technologią. I jak podkreśla Anna Grabowska, w sumie w jednym sklepie zmieściły się rozwiązania od 14 firm, w większości to polskie przedsiębiorstwa. - Rozwiązania skupiają się wokół pięciu kluczowych kategorii: zielona energia, drugie życie, czyste powietrze, zielony transport oraz smart rozwiązania - tłumaczy wiceprezeska.
- To sklep, w którym technologia i ekologia są zamknięte w jednym miejscu. To nie jest nasz pierwszy pomysł w tym zakresie, bo pierwsza ekologiczna Żabka powstała dwa lata temu. W tym czasie przetestowaliśmy w niej blisko 20 rozwiązań przyjaznych środowisku. W kolejnym sklepie testowym – Żabce Smart – sprawdzaliśmy z kolei rozwiązania przyjazne franczyzobiorcom. Żabka Eco Smart to połączenie obu tych projektów - wyjaśnia.
Co można znaleźć w nowej Żabce? W sklepie zastosowano jedną z pierwszych na świecie instalacji perowskitowych – w tej przełomowej technologii powstały tzw. cenówki oraz żaluzje z ogniwami perowskitowymi. Placówkę wyposażono w systemy do zdalnego zarządzania oświetleniem oraz znajdującymi się w sklepie urządzeniami (Smart Shop Control), a przy stoisku z kawomatem ułożono płytki wykonane z fusów i łusek po kawie. Zamykane, izolowane matami z konopi siewnymi lodówki pozwalają na dużą oszczędność energii, podobnie jak wypełnione glikolem półki w szafie mroźniczej.
W wywiadzie dla money.pl Anna Grabowska wyjaśnia, jakie technologie udało się zamknąć w małej placówce. Tłumaczy też, jakie nowości mogą pojawiać się w sklepach w całej Polsce.
Materiał powstał przy współpracy z Grupą Żabka