Według policji nieznani sprawcy dokonali włamania na stoisku w czwartek wieczorem i zabrali te wyjątkowo cenne i smakowite grzyby.
Trufle to najdroższe grzyby jadalne, zwłaszcza białe trufle, w zależności od ich jakości, mogą kosztować nawet kilka tysięcy euro za kilogram.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zbiór trufli jest bardzo trudny, gdyż rosną one pod powierzchnia gruntu. W Europie do ich poszukiwań tradycyjnie wykorzystuje się świnie, ale w ostatnich latach w tej roli świetnie sprawdzają się również psy, które - w przeciwieństwie do świń - rzadko kiedy same chcą je zjadać.
Większość Polaków jest przekonana, że rosną gównie we Włoszech i Francji i że nie da się ich uprawiać. To tylko częściowa prawda. 300 - 500 euro za kilogram - tyle mogą kosztować trufle letnie, które rosną w polskich lasach. Nie dość, że trufle w Polsce można zbierać, to naukowcy wiedzą już, jak zakładać ich plantacje.
Sukces polskich naukowców
W Polsce potwierdzono dotąd występowanie cenionych kulinarnie trufli: letniej, wgłębionej, wielkozarodnikowej, zimowej i białawej oraz gatunków, które nie mają wartości kulinarnych, takich jak: trufla ruda, wydrążona, pstra i jaskrawa.
Trufle znaleziono na terenach Niecki Nidziańskiej, makroregionu wchodzącego w skład Wyżyny Małopolskiej. Prof. Dorota Hilszczańska w 2008 roku założyła pierwszą plantację trufli Instytutu Badawczego Leśnictwa. W 2016 roku, czyli po 8 latach zaobserwowano pierwsze owocniki trufli. To dobry wynik. Ogrody truflowe zakładane w Europie owocnikują średnio po upływie ok. 10 lat od ich założenia, w zależności od gatunku trufli.