Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Paweł Orlikowski
|

Głodowe emerytury pobiera coraz więcej emerytów. Rekordzista dostaje... 2 grosze

431
Podziel się:

Rośnie liczba emerytów, którzy pobierają świadczenie mniejsze niż najniższa emerytura, a średnio jest to poniżej 800 zł. ZUS przygotował wyliczenia za 2020 rok, dane nie są optymistyczne. O 19 proc. wzrosła liczba emerytów z głodowymi świadczeniami.

Głodowe emerytury pobiera coraz więcej emerytów. Rekordzista dostaje... 2 grosze
Rośnie liczba emerytów z głodowymi świadczeniami (Adobe Stock, Stanislau_V)

Przybywa emerytów pobierających głodowe świadczenia. W grudniu 2020 roku wypłacono ponad 310 tys. emerytur poniżej najniższej emerytury, tj. 1200 zł.

W grudniu 2015 roku, gdy PiS przejął władzę i dopiero wdrażał reformę emerytalną, takich świadczeń było 76,3 tys., czyli ponad 4 razy mniej.

W danych opublikowanych przez ZUS czytamy: "W grudniu 2020 r. wypłacono 310,1 tys. emerytur nowosystemowych w wysokości niższej niż najniższa ustawowa wysokość emerytury – tj. prawie 19 proc. więcej niż w grudniu 2019 roku".

Zobacz także: Nowy Ład blokuje reformę OFE? Prezes PFR wyjaśnia

To emerytury pobierane przez osoby, które przepracowały za mało lat, by dostać choćby minimalne świadczenie (od 1 marca 2021 to 1250 zł brutto). Po reformie PiS takich emerytur nie podwyższa się do wysokości najniższej emerytury.

2 grosze miesięcznie

Z danych ZUS wynika, że średnia wysokość głodowych emerytur to 794,59 zł. W przypadku mężczyzn to 736,47 zł, a w przypadku kobiet – 807,02 zł.

Jest też niechlubny rekord. Najniższa wysokość emerytury to 2 grosze. Pobiera ją osoba, która nie podlegała ubezpieczeniu społecznemu przed 1 stycznia 1999 r., a po tym okresie udowodniła jeden dzień ubezpieczenia.

Głodowe świadczenia

W ciągu ostatnich 10 lat liczba głodowych emerytur wzrosła aż 13-krotnie. Jak dodaje ZUS, wśród osób pobierających w grudniu 2020 r. emeryturę w wysokości niższej niż najniższa zdecydowanie przeważały kobiety, stanowiły 83 proc. ogółu.

Od kilku lat zaobserwować można rosnący odsetek mężczyzn pobierających emeryturę w wysokości niższej niż najniższa. W grudniu 2014 r. stanowili oni 1,2 proc., w grudniu 2015 r. – 5 proc., zaś w grudniu 2020 r. już 17 proc.

Średni wiek osób pobierających w grudniu 2020 r. emeryturę w wysokości niższej niż najniższa wynosił 65 lat. Dominującym wiekiem tej grupy emerytów w przypadku kobiet był wiek 62 lat, zaś w przypadku mężczyzn – 66 lat.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(431)
WYRÓŻNIONE
emerytka 52
4 lata temu
Nie mamcie ludzi tymi 2 groszami.Juz 5 raz ten artykol jest powielany.Chcecie na sile sklocic narod.Kto ile i za ile pracowal to tyle ma.Mam 25 lat pracy fizycznej,zebym pracowala do konca(niestety lata 90')rozwalka zakladow pracy,tobym miala 42 lata pracy i emeryture o wiele wyzsza.Niestety nie dane mi bylo ,do emerytury dopracowac,wiec mam jaka mam i nie narzekam.Trudno,zeby opierdalacze co z praca na bakier mieli po rowno z innymi co harowali i lat nie liczyli do emerytury.Komus zalezy zeby wzbudzic nienawisc jednych do drugich.STOP!
Emeryt
4 lata temu
Każdy dostaje tyle ile wypracował.
Nina
4 lata temu
System polega na zgromadzonych składkach, wiec takie artykuły są idiotyczne...
NAJNOWSZE KOMENTARZE (431)
Bolek
4 miesiące temu
Jajka zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlej wodę i olej. Miksuj minutę. Wsyp obie mąki i miksuj na niskich obrotach. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Blachę wyjmij z piekarnika. Ostrożnie wyjmij ciasto z formy. Odstaw do ostygnięcia. Kiedy biszkopt się piecze, przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas ubijając, stopniowo dodawaj cukier i miksuj, aż masą będzie sztywna i błyszcząca. Wsyp mak i wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszaj. Masę przełóż na blachę (tę samą, w której piekł się biszkopt) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 15 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Galaretki wiśniowe wsyp do wrzątku. Wymieszaj, aż galaretki się rozpuszczą. Dodaj dżem i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę wyłóż na zimny biszkopt. Odlej 1/2 szklanki mleka. Dodaj żółtka i wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko przelej do rondelka. Wsyp cukier i cukier z prawdziwą wanilią. Zagotuj. Wlej zimne mleko z mąkami i mieszaj, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na puch. Cały czas ucierając, stopniowo dodawaj budyń. Miksuj do połączenia składników. Krem budyniowy wyłóż na galaretkę. Wierzch wyrównaj szpatułką. Na wierzchu ułóż bezę.
zielony lucja...
4 miesiące temu
Do garnka włóż mięso, dodaj warzywa, główkę czosnku oraz pieprz i liście laurowe, dopraw solą. Wlej tyle wody, by wszystkie składniki były w niej zanurzone. Zagotuj i gotuj pod przykryciem przez 60 minut, aż mięso będzie odchodzić od kości. Mięso wyjmij z garnka, odstaw do wystygnięcia. Odlej 1/2 szklanki bulionu, rozpuść z nim żelatynę. Na pozostałym bulionie ugotuj pyszną zupę. Oddziel mięso od kości i niezbyt drobno je posiekaj. Wyciśnij czosnek. Do miski włóż mięso, dodaj czosnek, miód, przyprawę do kurczaka oraz bulion z żelatyną. Dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby do masy dodaj szczyptę soli. Z plastikowej butelki o pojemności około 1 litra odetnij górną część. Wkładaj do niej porcjami masę mięsną i ugniataj ją, by pozbyć się powietrza. Po napełnieniu całej butelki, kilka razy stuknij ją nią mocno o blat. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilkanaście godzin (czyli na całą noc). Po tym czasie rozetnij nożyczkami butelkę i wyjmij z niej kiełbasę.
katipo
4 miesiące temu
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski przesiej mąkę, dodaj kakao i proszek do pieczenia, cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij w misce na sztywną pianę. Dodaj cukier, ubijaj przez pół minuty, aż masa stanie się lśniąca. Dodaj roztrzepane żółtka i wymieszaj delikatnie trzepaczką. Do masy jajeczne dodaj składniki suche, wymieszaj delikatnie, ale dokładnie. Masę przelej na blachę wyłożoną papierem, rozprowadź, by powstał prostokąt nieco mniejszy niż blacha. Wstaw do piekarnika i piecz 8-10 minut, aż się zacznie rumienić. Wyjmij z piekarnika, odstaw do całkowitego wystudzenia. Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zimną śmietanę ubij. Kiedy będzie puszysta dodaj cukier, ubijaj kilka chwil. Dodaj startą czekoladę, delikatnie wymieszaj. Obierz banany. Masą śmietanową posmaruj biszkopt. Ułóż na niej banany, zwiń ciasto w rulon. Przełóż na podłużny talerz, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Do małego rondelka włóż połamaną na małe kawałki czekoladę. Dodaj mleko. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i będzie lśniąca. Polewą polej roladę, odstaw do wystygnięcia.
zeldaf
4 miesiące temu
Po tym czasie odcedzamy i rozgarniamy widelcem, by nie było w niej grudek. Z suszonych fig odcinamy twarde końcówki, następnie każdą figę tniemy na kilka kawałków. Zalewamy je gorącą wodą i odstawiamy. Migdały, rodzynki również zalewamy gorącą wodą. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso. Dodajemy wystudzoną kaszę jaglaną, jedno surowe jajko oraz natkę pietruszki. Wsypujemy odsączone migdały, rodzynki, również dokładnie odsączone. Dodajemy suszone żurawiny i orzeszki pistacjowe. Masę doprawiamy czerwoną papryką w proszku, płatkami chili, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz sporą szczyptą soli. Dwie łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy świetnie "podkręcą" smak naszej pieczeni. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy ją porcjami do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Każdą porcję ubijamy dość dokładnie, by pozbyć się powietrza. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy ćwikłę z chrzanem. Gotowane lub pieczone buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy starty chrzan, cukier i śmietanę oraz szczyptę soli. Wszystko starannie mieszamy, by smaki się połączyły. Przygotowujemy glazurę: namoczone figi razem z wodą miksujemy na jednolitą masę. Jeśli będzie za gęsta dolewamy kilka łyżek zimnej wody. Dodajemy musztardę i mieszamy. Po 30 minutach wyjmujemy pieczeń z piekarnika i smarujemy glazurą. Ponownie wstawiamy do piekarnika, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez następne 30 minut. Wyjmujemy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero wtedy wyjmujemy pieczeń z formy.
a2-a
4 miesiące temu
Pomiar ciśnienia krwi u psów stanowi spory problem, ponieważ strach lub nadmierne podniecenie mogą zaburzyć wynik badania. Z tego względu u psów, jeśli jest taka konieczność, stosuje się bezpośredni pomiar ciśnienia krwi za pomocą umieszczonego w tętnicy udowej cewnika tętniczego – jest to jednak bardzo inwazyjna metoda i stosuje się ją zwykle, podczas operacji. Pomiar pośredni, za pomocą nadmuchiwanego typowego mankietu nie ma zastosowania u psów, gdyż jest mało wiarygony. Można jednak skorzystać z mankietu, który ma wbudowany przetwornik, który służy do badania przepływu krwi techniką doplerowską. Wtedy mankiet zakłada się nad namacalną tętnicą – zwykle piszczelową przednią, promieniową lub ogonową i takie badanie ma już wartość diagnostyczną. Inną metodą jest zastosowanie mankietu z oscylometrem, który mierzy zmiany ciśnienia w mankiecie pod wpływem tętnienia. Mierzenie ciśnienia zaleca się jednak przede wszystkim u psów z chorobami pierwotnymi, które przebiegają z nadciśnieniem.
...
Następna strona