Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. TOS
|
aktualizacja

Oddali mieszkania w zamian za rentę. Oto ile dostają miesięcznie

22
Podziel się:

Ponad 150 mln zł są warte nieruchomości, należące do funduszy hipotecznych, które podpisały umowy renty dożywotniej z ich dotychczasowymi właścicielami - wynika z danych Związku Przedsiębiorstw Finansowych. Zrzeszone w ZPF fundusze wypłaciły klientom w 2023 r. renty w łącznej kwocie 4,77 mln zł.

Oddali mieszkania w zamian za rentę. Oto ile dostają miesięcznie
Oddali mieszkania w zamian za rentę. Oto ile dostają miesięcznie (Adobe Stock, SerQ)

To o 53,1 proc. więcej niż w 2022 roku. W sumie od 2010 roku do seniorów korzystających z tak zwanej odwróconej hipoteki wpłynęły ponad 34 mln zł.

"Odwrócona hipoteka to nazwa usługi polegającej na tym, że instytucja finansowa wypłaca klientowi dożywotnią rentę w zamian za przeniesienie na nią prawa własności nieruchomości. Jednocześnie klient otrzymuje notarialnie gwarancję dożywotniego zamieszkania we wskazanym lokalu" - tłumaczy Związek Przedsiębiorstw Finansowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Dlaczego studio z Litwy, pracujące dla Atari, przywozi 50 pracowników na konferencję do Poznania?

Z badania ZPF wynika, że że na koniec 2023 r. fundusze hipoteczne zarządzały nieruchomościami o wartości 158,5 mln zł, a średni metraż takiego lokalu to 51,7 mkw. Przeciętna wartość nieruchomości, którą dysponują fundusze hipoteczne, to z kolei 411,6 tys. zł.

Kto się decyduje na odwróconą hipotekę

Klientami funduszy są osoby w wieku 75-80 lat. Uśredniony wiek seniora korzystającego z odwróconej hipoteki w 2023 r. wyniósł 76,6 lat i był podobny do tego z 2022 r. - podaje ZPF.

Najwięcej nieruchomości zarządzanych przez fundusze hipoteczne znajduje się w województwie mazowieckim (29,1 proc.). Na drugim miejscu jest Pomorze (11,9 proc.), zaś na trzecim – Dolny Śląsk i województwo śląskie (po 9,1 proc.).

W 2023 r. seniorzy otrzymywali przeciętnie 1033 zł miesięcznie w ramach renty dożywotniej. Świadczenie to jest co roku waloryzowane o wskaźnik inflacji konsumenckiej. Jego wysokość zależy od kilku czynników, m.in. wieku, płci i wartości mieszkania.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(22)
WYRÓŻNIONE
Bulo
6 miesięcy temu
Trzeba być naprawdę zdesperowanym, żeby decydować się na coś takiego. Nigdy w życiu. Tego nawet nie regulują specjalnie przepisy. Mekka dla naciągaczy. Niewiele ponad 1 tys. zł. miesięcznie ? To jakiś żart ?
Kris
6 miesięcy temu
Jawne złodziejstwo
🥸🥸🥸🥸
6 miesięcy temu
wiadomo skąd ten szwindel przyszedł -zza wielkiej wody tam sami geniusze w wymyślaniu takich przekrętów🤣🤣🤣🤣
NAJNOWSZE KOMENTARZE (22)
& = &
2 tyg. temu
Złodziejstwo w Polsce to nieformalny /nie opodatkowany/biznes. W tej demokracji tak już jest.
jolanta sobik
2 tyg. temu
Brak jest w tym artykule wypowiedzi tych, którzy zwarli takie umowyl czy sa zadowoleni jeszcze, czy nie są, czy drugi raz zrobiliby to samo?
Kodi
2 tyg. temu
Próbują okradać starszych ludzi . Wstyd i hańba.
Emeryt ze sta...
2 tyg. temu
To jest ordynarny szwindel cwaniaków! Ja mam już 76 lat, jestem wdowcem, mam własnościowe mieszkanie, ale na szczęście nie jestem głupcem. Mam na szczęście jeszcze córkę i dużą emeryturę. Już co się dało przepisałem na córkę i nie dam się nabrać złodziejom!!!
prawda czasu....
4 miesiące temu
Mięso kroimy na możliwe jak najbardziej cienkie kawałki. Przekładamy do miski. Dodajemy świeżo i grubo zmielony czarny pieprz. Dużo pieprzu :) Wlewamy sos sojowo-grzybowy. Dużo sosu :) Jak nie masz sosu grzybowo-sojowego, możesz użyć ciemnego sosu sojowego. Potrawa też będzie smaczna. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników, czyli na kilka chwil. Kapustę pekińską kroimy na kawałki o grubości około 0,5 cm. A dużą cebulę kroimy na cienkie piórka. Ząbki czosnku kroimy zaś na cienkie plasterki. Orzeszki ziemne, te niesolone, kroimy na małe kawałki, ale nie robimy tego super dokładnie. W woku lub dużej patelni silnie rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę. Cały czas mieszając smażymy na dużym ogniu przez pół minuty. Dodajemy plasterki czosnku oraz odsączoną kukurydzę z puszki. Możesz też użyć kukurydzy mrożonej po wcześniejszym rozmrożeniu. Smażmy na dużym ogniu przez kilka dłuższych chwil, aż kukurydza zacznie się rumienić na brzegach. Dodajemy mięso wraz z sosem. Mieszamy i wszystko smażymy na dużym ogniu, aż wszystkie kawałki mięsa zmienią kolor na nieco jaśniejszy. Wlewamy bulion, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez minutę. Mąkę ziemniaczaną mieszamy dokładnie z zimną wodą. Wlewamy do patelni, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Trzymamy na ogniu kilka dłuższych chwil, aż sos zgęstnieje. Dodajemy kawałki kapusty pekińskiej. Mieszamy i trzymamy na ogniu przez krótką chwilę, by kapusta pozostała w zasadzie surowa. Wyłączamy ogień, dodajemy kiełki i ostatni raz mieszamy. Danie podajemy posypa
...
Następna strona