Chodzi o opodatkowanie masy kajmakowej, nazywanej masą krówkową. Jak wylicza "DGP" w tym samym sklepie można znaleźć masę kajmakową opodatkowaną według różnych stawek VAT: 23 proc., 8 proc., 5 proc., a nawet 0 proc.
To przekłada się na ceny. Konsumenci wybierają częściej tańszy produkt. Cierpią na tym producenci stosujący wyższy VAT - czytamy w dzienniku.
Kajmak - jak go opodatkować? Dwa podejścia, cztery stawki VAT
Kajmak to masa produkowana m.in. z mleka i cukru w procesie, w którym dochodzi do odparowania mleka, a pozostaje głównie cukier. "Wątpliwości dotyczą więc tego, jakim wyrobem jest masa kajmakowa - cukierniczym, mleczarskim czy spożywczym" - wyjaśnia "DGP".
Producenci uważają, że kajmak to produkt mleczarski, czyli powinien być opodatkowany stawką 5 proc. VAT, a obecnie nawet 0 proc. Ta obniżka wynika z rządowej tarczy antyinflacyjnej na żywność.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Producenci chcieli, aby tę sprawę rozstrzygnął Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w w drodze wykładni podatkowej. "DGP" przypomina, że w wiążącej informacji stawkowej (WIS) z 15 lipca 2020 r. przyznał, że właściwa jest stawka 5 proc. dla produktów mleczarskich. Jednak już w grudniu 2020 r. zaczął zmieniać wykładnię.
Natomiast w sprawach wcześniej rozstrzygniętych zaczął wszczynać postępowania i żądać informacji o szczegółowym procesie produkcji towaru: w jaki technologicznie sposób otrzymywana jest masa kajmakowa, jaka jest temperatura karmelizacji, czas gotowania, czy sacharoza ulega karmelizacji, jaka jest ilość laktozy w produkcie itd. - pisał dziennik.
Po zakończeniu postępowań Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej uznał, że masa kajmakowa wyrobem mleczarskim nie jest, a spełnia kryteria wyrobu cukierniczego, podobnie jak biała czekolada, również niezawierająca kakao. 12 października 2021 r. wydał decyzje zmieniające wiążące informacje stawkowe.
Sądy po stronie fiskusa. Kto nie pytał, ten płaci mniej
Dwa wojewódzkie sądy administracyjne potwierdziły stanowisko fiskusa. "Sądy zgodziły się z dyrektorem KIS, że w masie krówkowej znajduje się duża zawartość cukru (1/3 masy) oraz składniki niedopuszczone w dziale 04 CN (tłuszcz palmowy, aromat). W efekcie produkt utracił cechy produktu mlecznego w wyniku reakcji chemicznych, nabrał cech produktu cukierniczego" - czytamy dalej. Tym samym masa kajmakowa powinna być opodatkowana 23-proc. stawką VAT.
Na rynku zapanował chaos. "Paradoksalnie w lepszej sytuacji znaleźli się podatnicy, którzy nie wystąpili o WIS. Oni kierują się początkowymi wyjaśnieniami fiskusa i stosują niższe stawki VAT, chociaż, jeśli wziąć pod uwagę wyroki WSA, jest to obarczone obecnie duży ryzykiem podatkowym" - ocenia "DGP".