Według danych z raportu Consumer Panel Services GfK, które "Rzeczpospolita" poznała pierwsza, w 2023 roku liczba lokali zmalała o ponad 2 tys.
Branża gastronomiczna z problemami
- Patrząc bardziej wstecz, to od roku 2019 mamy do czynienia ze spadkiem o blisko 20 tys. punktów, co przekłada się na ubytek w wysokości 25 proc. – mówi dla dziennika Szymon Mordasiewicz, dyrektor zarządzający w Consumer Panel Services GfK.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dziennik podkreśla, że sytuacja branży gastronomicznej jest trudna.
- Ratunkiem dla sektora, niesprawiedliwie traktowanego na tle innych, jest wprowadzenie jednolitej stawki 5 proc. VAT – mówi dla "Rzeczpospolitej" Jacek Czauderna, prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. –
Długi firm gastronomicznych puchną
Łączne zaległości branży gastronomicznej w rok wzrosły o 7 proc. Spada też dynamika przyrostu nowych biznesów z tego sektora – takie wnioski płyną z danych BIG InfoMonitor. Restauracje najpierw przez długi czas podnosiły się po lockdownach związanych z pandemią, a teraz uderza w nie inflacja.
Łączne zaległości wynoszą 800 mln zł, a przez rok wzrosły o ponad 7 proc. i jest to kolejna taka zmiana na przestrzeni ostatnich lat – podkreślili autorzy raportu.
BIG InfoMonitor dodało, że w jeszcze w marcu 2022 r. zaległości wynosiły 747,9 mln zł.