Premier podkreślił wczoraj, że jest to scenariusz, który w najmniejszym stopniu dotknie społeczeństwo.
Prof. Krzysztof Rybiński, ekonomista z Głównej Szkoły Handlowej ocenił, że takie posunięcie nie rozwiąże problemów finansów publicznych. Jego zdaniem należałoby zmniejszyć rozdęte - jego zdaniem - wydatki sektora publicznego.
POSŁUCHAJ KRZYSZTOFA RYBIŃSKIEGO:
Zbigniew Żurek z Business Centre Club uważa, że zapowiedziane przez rząd podniesienie podatku VAT nie będzie obojętne dla cen żywności. Rząd twierdzi, że 1-procentowa podwyżka VAT będzie najmniej dotkliwa dla obywateli, a uchroni budżet przed niebezpiecznym poziomem zadłużenia. Według ekonomisty, taką podwyżkę odczują wszyscy.
POSŁUCHAJ ZBIGNIEWA ŻURKA:
Według niego, oszczędności nalezy szukać w racjonalizacji wydatków a nie w podnoszeniu podatków. Te zaś podnosić najłatwiej.
Również zdaniem doktor Małgorzaty Starczewskiej Krzysztoszek, podwyższenie podatku VAT o 1 punkt procentowy nie rozwiązuje problemów, jakie stoją przed finansami publicznymi. Doktor Krzysztoszek mówi, że rząd powinien wreszcie zmierzyć się z rozwiązaniami systemowymi.
POSŁUCHAJ MAŁGORZATY STARCZEWSKIEJ KRZYSZTOSZEK:
Zdaniem Małgorzaty Krzysztoszek, rząd mógłby poszukać dodatkowych wpływów budżetowych także poprzez likwidację ulgi płynącej ze wspólnego opodatkowywania się małżonków.
Raport Money.pl ( http://www.money.pl/u/money_chart/graphchart_ns.php?ds=-1%20year&de=today&sdx=0&i=&ty=1&s%5B0%5D=inflacja&fg=1&w=450&h=200&cm=0 Inflacja ) Źródło: Money.pl na podstawie danych GUS