Marnujemy ogromne ilości jedzenia. Rocznie na całym świecie wyrzucana jest jedna trzecia wyprodukowanej żywności, w Europie – połowa. Polska odpowiada za 10 proc. marnotrawstwa w UE, co daje nam piątą pozycję w niechlubnym rankingu i oznacza 9 mln ton zmarnowanego jedzenia. Co gorsza aż dwie trzecie powyższych produktów wciąż nadawała się do spożycia.
Przeciętny człowiek nie patrzy na wyrzucane przez siebie produkty w szerszych ramach czasowych, przez co nie może ocenić, jak food waste wpływa chociażby na jego budżet.
Z tego powodu istotną misją organów UE oraz władz poszczególnych państw jest tworzenie programów, które mają na celu uświadomienie obywateli w dziedzinie marnowania żywności i racjonalnego podejścia do zakupów.
To dlatego problemem marnowania żywności zajął się Parlament Europejski, który wezwał kraje UE do ograniczenia marnowania żywności o 30 proc. do 2025 roku i o 50 proc. do roku 2030.
2 tysiące złotych oszczędności rocznie
Rozwaga podczas kupowania produktów spożywczych okazuje się szczególnie ważna w czasie okołoświątecznym, bo – jak wskazują statystyki – ogromne ilości jedzenia w Polsce wyrzucane są przede wszystkim w okresie bożonarodzeniowym i wielkanocnym. Warto również podkreślić, że generalnie najwięcej jedzenia ląduje w koszach ludzi młodych.
Do ograniczenia wielkości zakupów i marnowania produktów spożywczych przekonać może konsumentów przede wszystkim argument finansowy. Dzięki zredukowaniu ilości wyrzucanego jedzenia każdy Polak mógłby zaoszczędzić ponad 2 tys. złotych.
Nie wyrzucaj, oddaj potrzebującym
Jeśli chodzi o realny i bezpośredni wpływ organów państwowych na problem food waste, to może on zaistnieć jedynie na etapie procesu wytwarzania i dystrybucji żywności. Dobrym przykładem jest tutaj Francja, w której handlowcy mają obowiązek przekazywania części produkcji na cele charytatywne, a za bezzasadne niszczenie jedzenia płacą grzywny.
W akcje przeciwdziałające food waste angażuje się również sami przedstawiciele branży spożywczej. Na arenie międzynarodowej znane są działania Tesco, które poza tym, że bada skalę marnowania żywności, to stara się wpłynąć na redukcję problemu wyrzucania produktów spożywczych na każdym etapie łańcucha dostaw.
W Krynicy o marnowaniu żywności
Podczas tegorocznego Forum Ekonomicznego w Krynicy odbędzie się panel dyskusyjny poświęcony problemowi wyrzucania jedzenia. W debacie _ Problem Food Waste – jak Europa radzi sobie z marnowaniem żywności? _ udział wezmą przedstawiciele banków żywności, agencji żywności i sektora spożywczego.
Uczestnicy dyskusji zastanowią się, jak zapobiegać marnowaniu jedzenia, przeanalizują jego skutki oraz dotychczasowe działania Unii Europejskiej i poszczególnych państw europejskich w celu zmniejszenia skali food waste.