Co może cię zaskoczyć, szczególnie w czasach, gdy polecane są głównie niskokaloryczne dania - tłusta ryba wesprze twój mózg.
1.Tłusta ryba. Abstrahując od tego ile kilogramów chcesz się pozbyć, tłuste ryby często znajdują się na szczycie listy najlepszych pokarmów wspierających koncentrację.
Co zatem zamówić? Najlepszy będzie łosoś, pstrąg lub sardynki. Ryby te są bowiem, według bardzo szanowanej przez dietetyków bazy danych amerykańskiej National Institutes of Health (dane te są też podstawą do kolejnych polecanych dań), bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
Pamiętaj też, że mózg w około 60 proc. składa się z tłuszczu, a połowa z tego tłuszczu to kwasy omega-3. Twój mózg wykorzystuje kwasy omega-3 do budowy komórek mózgowych i nerwowych, a te tłuszcze są niezbędne do uczenia się i zapamiętywania.
2. Jagody również stanowią znakomitą przekąskę dla twojego mózgu. Jagody i inne głęboko ubarwione jagody, np. goji, dostarczają antocyjanów. To grupy związków roślinnych o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Z kolei przeciwutleniacze działają zarówno na stres oksydacyjny, jak i na stany zapalne, które mogą przyczyniać się do starzenia się mózgu i chorób neurodegeneracyjnych.
3. Kurkuma. Czego byś nie jadł, dobrym pomysłem będzie dodanie do potrawy kurkumy. Ta ciemnożółta przyprawa jest kluczowym składnikiem curry i ma wiele zalet - szczególnie dla mózgu. Wykazano, że kurkumina, aktywny składnik kurkumy, przekracza barierę krew-mózg, co oznacza, że może bezpośrednio dostać się do mózgu i przynieść korzyść znajdującym się tam komórkom.
Kurkumina może też poprawić pamięć u osób z chorobą Alzheimera. Łagodzi również depresję. Zwiększa poziom serotoniny i dopaminy, które poprawiają nastrój.
4. Brokuły. Warzywo to pełne jest silnych związków roślinnych, w tym przeciwutleniaczy. Jest również bardzo bogate w witaminę K - zapewniając ponad 100 proc. zalecanego dziennego jej spożycia, jeśli porcja mieści się w jednej filiżance. Ta rozpuszczalna w tłuszczach witamina jest niezbędna do tworzenia sfingolipidów, rodzaju tłuszczu gęsto upakowanego w komórkach mózgowych.
Dostępne są też badania, które łączą większe spożycie witaminy K z lepszą pamięcią.
5. Nasiona dyni. Pestki dyni zawierają silne przeciwutleniacze, które chronią organizm i mózg przed wolnymi rodnikami. Są również doskonałym źródłem magnezu, żelaza, cynku i miedzi. Każdy z tych składników świetnie odżywia twój mózgu. Cynk np. ma kluczowe znaczenie dla układu nerwowego. Niedobór cynku jest powiązany z wieloma schorzeniami neurologicznymi, w tym chorobą Alzheimera, depresją i chorobą Parkinsona. Ważna jest też miedź, która również wypełnia po brzegi pestki dyni.
Droga zdrowa dieta. Cena szparagów mocno w górę
Mózg wykorzystuje miedź do kontrolowania sygnałów nerwowych. A kiedy poziom miedzi jest za niski, istnieje większe ryzyko zaburzeń neurodegeneracyjnych, takich jak wspominana już wielokrotnie choroba Alzheimera.
Ponadto pestki dyni, podobnie jak kurkumę, możesz dodać do wielu potraw i sałatek. Dlatego pamiętaj o nich, bo twój mózg bardzo je lubi.