Rozwój tych upraw rozpoczął się po wejściu Polski do UE. Od tego czasu do ubiegłego roku zbiory borówki wzrosły z 4 tys. ton do ponad 25 tys. ton.
- Tak dynamiczny wzrost produkcji borówki wysokiej w Polsce jest wynikiem coraz większego zainteresowania ze strony konsumentów krajowych oraz rosnącego popytu eksportowego - oceniają eksperci KOWR, których cytuje PAP.
Głównym kierunkiem eksportu borówki w ubiegłym roku były kraje Unii Europejskiej, głównie Wielka Brytania (2,7 tys. ton, 40 proc. wolumenu eksportu), Niemcy (1,6 tys. ton, 24 proc.) oraz Szwecja (0,5 tys. ton, 8 proc.). A poza UE owoce wysyłano do Norwegii i Szwajcarii (po 0,1 tys. ton, po 2 proc.). W 2018 r. na rynek unijny sprzedano 96 proc. wolumenu całego eksportu.
Biuro Analiz i Strategii KOWR ocenia, że "w najbliższych latach można spodziewać się dalszego wzrostu eksportu borówki". Perspektywicznymi rynkami będą kraje Azji Południowo-Wschodniej i pozostałe kraje europejskie.
Największymi światowymi producentami borówki są Stany Zjednoczone, Kanada, Peru i Meksyk.
Borówki są bardzo dobrym towarem eksportowym, gdyż jagody są trwałe i łatwo je transportować. Dlatego jej sprzedaż za graniczę dynamicznie rośnie. W latach 2012-2018 eksport borówki zwiększył się z 2 tys. ton do 6,7 tys. ton, tj. blisko 3,5-krotnie.
Dane Ministerstwa Finansów za 5 miesięcy 2019 r. wskazują na utrzymanie znacznej dynamiki wzrostu sprzedaży zagranicznej.
- Od stycznia do maja 2019 r. z Polski wywieziono 2-krotnie więcej borówki niż w analogicznym okresie 2017 roku - informują eksperci KOWR.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl