Ceny cukru na rynkach światowych osiągnęły najwyższy poziom od 2011 roku, głównie z powodu spadku globalnej produkcji spowodowanego niezwykle suchą pogodą, która zniszczyła zbiory w Indiach i Tajlandii. Te dwa kraje są drugim i trzecim co do wielkości eksporterem cukru na świecie, a ich problemy z produkcją cukru mają poważne konsekwencje dla krajów rozwijających się – informuje agencja AP.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Te kraje już borykają się z niedoborami podstawowych produktów, takich jak ryż, oraz zakazami handlu żywnością, które przyczyniły się do wzrostu inflacji – czytamy w AP.
El Nino uderza w uprawy na świecie
A to wszystko to przyczynia się do braku bezpieczeństwa żywnościowego z powodu połączonych skutków naturalnie występującego zjawiska klimatycznego El Nino, wojny na Ukrainie i słabszych walut. Bogatsze kraje zachodnie mogą wchłonąć wyższe koszty, ale biedniejsze kraje borykają się z trudnościami.
El Nino jest naturalnym zjawiskiem, które zmienia globalne wzorce pogodowe i może powodować ekstremalne warunki, od suszy po powodzie. Naukowcy uważają, że zmiany klimatyczne wzmacniają El Nino.
Najniższe rezerwy od 2009 roku
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje 2 proc. spadek globalnej produkcji cukru w sezonie 2023-24 w porównaniu z rokiem poprzednim, co przekłada się na stratę około 3,5 miliona ton metrycznych (3,8 miliona ton amerykańskich), powiedział Fabio Palmeri, badacz globalnego rynku towarów FAO cytowany przez AP.
Cukier jest coraz częściej wykorzystywany do produkcji biopaliw, takich jak etanol, więc globalne rezerwy cukru są najniższe od 2009 roku.