Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. KRO
|
aktualizacja

Cukier w Niemczech sporo tańszy niż w Polsce. Oto przyczyny

308
Podziel się:

Internauci załamują ręce nad dostępnością cukru w Polsce i zwracają uwagę, że nie dość, iż w Niemczech nie ma takich problemów, to w dodatku tam ten produkt jest tańszy. Skąd zatem znaczna różnica w cenach? Cenę detaliczną w Polsce "podbija" przede wszystkim "niepotrzebna panika" - mówią wprost eksperci.

Cukier w Niemczech sporo tańszy niż w Polsce. Oto przyczyny
Cukier w Polsce droższy niż w Niemczech. Wszystko przez "niepotrzebną panikę" Polaków (Adobe Stock, DarSzach)

O sprawie informuje portal superbiz.se.pl i podaje, że średnia cena jednego kilograma cukru w Polsce zbliża się już do poziomu 7 zł. Tymczasem cukier w Niemczech kosztuje 79 centów, co w przeliczeniu na złotego daje ok. 3,70 zł. W Belgii natomiast jego cena wynosi nawet 0,59 euro, czyli ok. 3 zł - relacjonuje jeden z internautów cytowany przez serwis.

Cukru na rynku nie brakuje, więc skąd braki w sklepach?

Sytuacja jest o tyle zaskakująca, że cukru w Polsce nie powinno brakować. Europa ma 1,9 mln ton zapasów, a przecież nasz kraj jest trzecim producentem w UE pod względem wielkości, a produkcyjne nadwyżki eksportujemy. Za nami wyjątkowo udany sezon produkcji, który zamknął się z wynikiem lepszym o 340 tys. ton niż przed rokiem.

Skąd zatem ta panika? Eksperci sugerują, że Polacy chcą zabezpieczyć się przed rosnącymi cenami cukru w sklepach.

Główną przyczyną różnic cen jest niepotrzebna panika, którą właśnie obserwujemy na rynku. Jak wiemy, braki w sklepach wystąpiły z przyczyn logistycznych, sklepy nie są przygotowane na tak wzmożony popyt, bo gromadzenie nadmiernych zapasów generuje dla nich wysokie koszty. Uważam, że za kilka tygodni sytuacja się unormuje, a ceny spadną do tych sprzed paniki cukrowej - wyjaśnia w rozmowie z "Super Expressem" Jakub Olipra, starszy ekonomista z Departamentu Analiz Makroekonomicznych Credit Agricole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Greenpact - rozmowa z Robertem Adamczykiem

Zgadza się z nim Szymon Smajdor, rzecznik prasowy Krajowej Grupy Spożywczej (KGS). W rozmowie z serwisem przyznaje, że "panika cukrowa" doprowadziła do tego, że Polacy wykupują zapasy surowca na pniu, by zgromadzić go w domu na zapas. W money.pl pisaliśmy już o podobnych tego typu przypadkach, choćby z papierem toaletowym na początku pandemii, czy w lutym tego roku z paliwami.

Produkcja cukru coraz droższa

Jednocześnie rzecznik KGS przyznaje, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, dlaczego ceny cukru są niższe w Niemczech i w Belgii. Podkreśla jednak, że Niemcy są większym producentem cukru od Polski. Belgia natomiast graniczy z Francją, czyli największym producentem surowca w Europie. Ponadto w Polsce swoje nakładają się też wspomniane już problemy logistyczne niektórych sieci handlowych.

Nie zmienia to jednak faktu, że produkcja cukru jest coraz droższa. Związek Producentów Cukru wyliczył, że cena energii elektrycznej wzrosła o ok. 30 proc., opakowań - 35 proc., a koszty uprawnień na emisję gazów cieplarnianych - o ok. 150 proc. Na rosnące ceny cukru wpływ miała też odbudowująca swoją pozycję po pandemii gastronomia, a także osłabianie się złotego względem euro.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(308)
WYRÓŻNIONE
@@@@@@@@@
2 lata temu
Największą przyczyną wzrostu cen cukru jest chęć zarobku tych co mają z tego profity
ttt
2 lata temu
Ceny nakręcają media. Ciekawe co ogłoszą jutro, że będzie drożeć.
Tak, tak
2 lata temu
Cukru nie brakuje, ale dla czego ma być w Polsce tani? Puszcza się plotkę, ludzie wykupują, ,,uspokaja" się ich, że nie podrożeje, ale w rzeczywistości pozwala się handlarzom horrendalnie go podrożyć, po czym, puszcza się z zapasów na rynek już normalne dostawy cukru, ALE po nowej, wyśrubowanej cenie. I tak zostaje, a dla uzasadnienia opowiada się bajki z mchu i paproci o cowidzie, ,,wojnie", ktorej n.b. nie prowadzimy, o Putinie, no i oczywiście o Tusku i Niemcach co nam ciagle piasek sypią w tryby naszej PiSocjalistycznej ojczyzny. Pamiętacie, jak za Pawlaka i tego buraka od rolnictwa Sawickiego nagle ,,tymczasowo" podniesli cenę cukru? Pawlak uspokajał, a jakże. No, i tak, ,,tymczasowo" już potem cena pozostała. Jednak podnieśliśmy w ciągu ostatnich 25 lat gospodarkę i kraj, bo jeszcze trochę wytrzymuje kolejny rok rabunków tej bandy. Szkoda tylko tych 25 lat naszej pracy i naszego życia, bo mały gangster cofnał nas do punktu wyjścia z przed ćwierć wieku. Dołączam serdeczne pozdrowienia dla rządzących - oby was kiła żywcem zeżarła, a lekarz przy okazji okradł i ,,zaszczepił".
NAJNOWSZE KOMENTARZE (308)
Piotr
rok temu
Ta panika trwa w Polsce już rok, bo cukier dalej po 6 zł/kg - w lipcu 2023...
Rikkos
2 lata temu
Cukier za granicą tańszy bo jero po złote stoi 😁😁😁
Llila
2 lata temu
Nie, no za Tuska to się żyło. A wypłaty wyższe o 2 czy 3 zł . Takie podwyżki, no fajnie bylo...
Ziomek
2 lata temu
A moj komentarz ciągle kasują czyzby prawdy nie lubieli
Ziomek
2 lata temu
W sklepach cukru nie ma, cukru brak, puste półki zostały tylko ceny na pamiątkę, ... a cukier wylądował w necie na aukcjach np na ale gro po jedyne 9 za kilo i wszystko cacy jak zawsze w naszym kraju kto ma zarobic ten zarobi ...
...
Następna strona