Nowa fabryka mieści się na terenie specjalnej strefy ekonomicznej przy ul. Józefa Franczaka "Lalka". Zakład produkcyjny ma 7000 mkw. Do czwartku uruchomiono już wszystkie linie technologiczne w standardzie farmaceutycznym, w tym linię do produkcji suplementów diety w czekoladowych formach.
Pracę przy produkcji suplementów diety znalazło tu 85 osób. Prezes spółki zapowiada, że w najbliższych miesiącach zatrudnienie ma wzrosnąć.
W zakładzie produkowane są m.in. syropy dla dzieci i dorosłych, krople, trany i żelki pektynowe. - To zwieńczenie tysięcy godzin pracy, dziesiątków zaangażowanych w budowę fachowców, firm, instytucji - powiedziała prezes spółki Laboratoria Natury Sylwia Tandejko podczas oficjalnego otwarcia nowego zakładu produkcyjnego w czwartek.
Zakład przy ul. Józefa Franczaka "Lalka" To już trzecia lokalizacja firmy w Lublinie. Wcześniej Laboratoria Natury zajmowały budynki przy ul. Rapackiego i ul. Zawieprzyckiej. Głównym obszarem działalności były wtedy ziołowe syropy i soki, m.in. z aloesu. Dziesięć lat temu lubelska firma weszła w struktury izraelskiej spółki Maabarot Products Ltd.
- Zamierzamy dalej inwestować - zapowiedział przewodniczący rady nadzorczej Maabarot Arik Schor.
Produkty z Lublina są eksportowane na rynki Unii Europejskiej, Bliskiego Wschodu (w tym do Izraela), na Daleki Wschód, do Stanów Zjednoczonych i Afryki. Oprócz hal produkcyjnych w nowej fabryce znajdują się przestrzenie do prac badawczo-rozwojowych, laboratorium, biura oraz magazyn wysokiego składowania.
Wiceprezes zarządu i dyrektor działu badań i rozwoju Wojciech Furtak powiedział, że cztery lata temu Maabarot i Laboratoria Natury zadecydowały o skoncentrowaniu wysiłków badawczo-rozwojowych na produktach probiotycznych.
- Perspektywy rozwoju tego rynku są bardzo interesujące – przyznał Furtak. Wiceprezes przewiduje, że do 2023 r. rynek produktów probiotycznych na świecie osiągnie obrót na poziomie 8,3 mld dolarów. W samej Polsce w 2019 r. rynek ten miał wartość 100 mln dolarów.