Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. PRC
|
aktualizacja

Dramatyczne warunki pracy sezonowej. "To nie jest Europa"

26
Podziel się:

Niewystarczające ubezpieczenie zdrowotne, bardzo wysokie koszty zakwaterowania w lokalach bez łazienek czy kuchni, odliczane od wynagrodzenia, są codziennością zbieraczy szparagów, warzyw i truskawek w Niemczech – podkreślili badacze z Oxfam.

Dramatyczne warunki pracy sezonowej. "To nie jest Europa"
Trudne warunki pracy sezonowej w Niemczech - analitycy przedstawili raport (PAP, EPA, Bernd Settnik)

Niejasny sposób rozliczeń przepracowanych godzin, niewystarczające ubezpieczenie zdrowotne, drogie i zagrzybione kwatery – robotnicy sezonowi na niemieckich plantacjach pracują w dramatycznie złych warunkach – wynika z raportu "To nie jest Europa. Eksploatacja przy zbiorach szparagów, truskawek i warzyw w Niemczech", przygotowanego przez Oxfam, międzynarodową organizację humanitarną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Praca sezonowa, brakuje pracowników. Polacy zastąpią Ukraińców?

Zaniżane stawki

Pracownicy sezonowi w niemieckich gospodarstwach spotykają się z "systematycznym zaniżaniem wynagrodzeń i mało przejrzystymi kalkulacjami stawek godzinowych i akordowych" – podkreślono w raporcie, przygotowanym przez Oxfam przy współpracy organizacji Initiative Faire Landarbeit (Inicjatywa Sprawiedliwego Rolnictwa).

Nie jest dla mnie jasne, w jaki sposób obliczane jest wynagrodzeni – potwierdził pochodzący z Gruzji pracownik plantacji Spreewaldbauer Ricken. - Pracujemy od 10 do 12 godzin dziennie, ale płacone mamy tylko za 8 – skarżył się inny z pracowników.

Jak podkreślili badacze z Oxfam, rozliczenia wynagrodzeń nie były dostępne dla wszystkich respondentów, a umowy o pracę nie były wydawane ludziom, lecz "przechowywane w biurze personalnym".

Praca ponad możliwości

Kilku pracowników skarżyło się na stawiane im nierealistyczne, zawyżone cele wydajności pracy. - Wyjaśniono nam, że jeśli nie zbierzemy wymaganej ilości w ciągu jednego dnia, zostaniemy ukarani dniem wolnym, abyśmy nic tego dnia nie zarobili, ale nadal musieli płacić czynsz za kwaterę – powiedział jeden z ankietowanych pracowników. Takie warunki – zdaniem Oxfam - nie były czymś odosobnionym.

Pracownicy regularnie narzekają na nieprawidłowe rejestrowanie godzin pracy. Dziesięć godzin ciężkiej i monotonnej pracy fizycznej to codzienność w niemieckim rolnictwie - potwierdził Benjamin Luig z Initiative Faire Landarbeit, organizacji pomagającej w przygotowaniu raportu.

Powszechne potrącenia

Z badania wynika, że powszechnym problemem są potrącane z i tak już obniżanych wynagrodzeń wysokie koszty – głównie zakwaterowania. Na jednej z ankietowanych plantacji za metr kwadratowy mieszania w baraku (bez kuchni ani łazienki) pobierano od pracowników 40 euro. Tymczasem średnia stawka czynszu za metr mieszkania w centrum Monachium to 23 euro, w Berlinie-Charlottenburgu - 15 euro, a w Vetschau (gdzie znajduje się opisywana plantacja Spreewaldbauer Ricken) jest to zaledwie 6 euro za metr kwadratowy – wskazuje Oxfam.

Wykorzystuje się wszelkie możliwości pozbawiania ludzi godziwych zarobków – podkreślił Steffen Vogel, doradca Oxfam ds. praw człowieka w sektorze rolnictwa.

Skandaliczne warunki

Negatywne opinie zbierają warunki zakwaterowania pracowników. - W mieszkaniu jest pleśń, woda jest zimna. Jest nas dwóch w jednym pokoju i nadal musimy płacić 12 euro za dzień. Nie tak wyobrażaliśmy sobie pracę w Niemczech – stwierdził Christian Moldovan, pracownik Spreewaldbauer Ricken w Brandenburgii.

Robotnicy kwaterowani są tam w barakach w 2-osobowych pokojach. "Nie mają dostępu do kuchni, gotują w barakach lub przed nimi - na płytach grzejnych, które muszą przywieźć ze sobą lub kupić na miejscu. Warunki higieniczne również określono jako złe" – podkreśla raport opisujący jak Niemcy traktują pracowników sezonowych.

Budynek-barak pełniący funkcję łazienki przeznaczony jest na ok. 50 osób. Obok baraku stoją mobilne toalety typu toi-toi.

Przychodzimy z pracy i chcemy wziąć prysznic, ale są długie kolejki, bo miejsca jest za mało. Woda jest przeważnie zimna. W pomieszczeniach widoczna jest pleśń. To nie jest Europa– podsumował Adrian, jeden z ankietowanych.

Co z ubezpieczeniem

Raport zwraca uwagę również na kwestię ubezpieczenia pracowników. "Praca w polu jest ciężka: przy wietrze, w deszczu lub w upale pochyleni pracownicy zbierają warzywa nawet po 12 godzin dziennie. Nie pozostaje to bez wpływu na zdrowie ludzi. Jednak często nie mają oni pełnego ubezpieczenia zdrowotnego" – podkreśla raport.

Niektórzy pracodawcy wykupują grupowe ubezpieczenia zdrowotne, oferujące zwykle znacznie węższy zakres usług, niż ubezpieczenia ustawowe. Pracownicy często nawet nie znają statusu i zakresu swojego ubezpieczenia, a w przypadku dolegliwości muszą najpierw skontaktować się z pracodawcą. "Niektórzy respondenci twierdzili, że w ogóle nie są ubezpieczeni i muszą pokrywać koszty leczenia w Niemczech z własnej kieszeni" – podkreśla Oxfam.

Dodatkowo "jeśli ktoś zachoruje, to nie pracuje i nie otrzymuje wynagrodzenia", a koszty leczenia potrącane są z pensji. - Musimy sami wszystko opłacić. Nawet jeśli przyjedzie karetka, to musimy zapłacić 400-500 euro – ujawnił jeden z pracowników skarżący się na traktowanie przez Niemców.

Odpowiedzialność gigantów

Jak zaznaczyli we wnioskach eksperci, w dużym stopniu odpowiedzialność za sytuację na rynku pracy sezonowej ponoszą największe niemieckie supermarkety. Tacy giganci jak Aldi, Rewe, Edeka, Kaufland i Lidl, dzielący między sobą ponad 85 proc. niemieckiego handlu detalicznego artykułami spożywczymi, wywierając presję na plantatorów szparagów i truskawek, by ci dostarczali im produkty rolne jak najtaniej.

Badanie Oxfam zostało oparte m.in. na ankietach, przeprowadzonych z pracownikami czterech plantacji, zaopatrujących niemieckie supermarkety. Oxfam to znana międzynarodowa organizacja humanitarna, zajmującą się walką z głodem na świecie i pomocą w krajach rozwijających się.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(26)
WYRÓŻNIONE
iii
2 lata temu
Gdzie była ta organizacja humanitarna jak przy szparagach pracowali Polacy Nikt warunkami się nie przejmował ale jak pracują nielegalni imigranci z Bliskiego Wschodu czy Afryki to jest larum
Jura
2 lata temu
Zawsze tak bylo u bauerow. Kto normalny tak jeszcze jezdzi?
Qqq
2 lata temu
A może by tak Bruksela nałożyła na nich Niemców kary po milion dziennie
NAJNOWSZE KOMENTARZE (26)
Paco
8 miesięcy temu
Nie mogę zrozumieć że walczą z tymi problemami od dawna dla czego nie pozamykają tych firm nie uczciwych gdzie jest niemiecka skarbówka. To przecież państwo policyjne
Prawda
2 lata temu
No w Polsce na plantacjach to pewnie są apartamenty 1 osobowe że spa i pracuję się 8 h za a stawka godzinowa to 40 zł
Gość
2 lata temu
U nas w necie właściwie codziennie oposywane jest jak to naszym " braciom" źlr i ciężko sie pracuje( jesli tacy pracują).. Szkoda ze pismaki tak szeroko nie opisują jak Polakom pracuje sie za granicą!!!
mc2
2 lata temu
Niektórzy zdaje się marzą żeby w przyszłym roku, po zwycięstwie Platformy zakosztować takiego życia jak to drzewiej bywało.
Polak
2 lata temu
Większość roszczeniowego społeczeństwa powinna tam pojechać, poczuć na własnej skórze jak się pracuje na pieniądze! Ja nie pojadę napewno w Polsce zarobię więcej niż u niemca.
...
Następna strona