Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
KRJ
|

Drożyzna warzywna. Kotlet tańszy niż ziemniaki z surówką

28
Podziel się:

W ciągu 14 dni ziemniaki podrożały o 8 proc. W tym samym czasie bardzo wyraźnie potaniało mięso. Na tradycyjnym talerzu Polaków rewolucja.

Drożyzna warzywna. Kotlet tańszy niż ziemniaki z surówką
Warzywa ostro podrożały. Mięso tanieje. Jak to wpłynie na diety Polaków? (pixabay.com)

"Fakt" podliczył we wtorek swój tradycyjny koszyk zakupowy. Wynika z niego, że w ostatnich dwóch tygodniach najbardziej wzrosły ceny warzyw. Mocno w górę poszły też ceny ryżu i kawy rozpuszczalnej.

W tym samym czasie spadły ceny mięsa na kotlety. Dotyczy to zarówno drobiu jak i wieprzowiny. Potaniały też wyroby wędliniarskie. Drożej o niecałe 8 proc. trzeba jednak zapłacić za ziemniaki i pomidory.

W górę poszły też ceny marchwi (3,6 proc.), która jest tradycyjnym składnikiem surówek.

Zobacz także: Mocne słowa Julii Przyłębskiej. Jest reakcja. "Nie mamy pani płaszcza i co pani nam zrobi?"

O drogiej zieleninie donosi też wtorkowa "Gazeta Wyborcza". Jest dużo drożej niż przed rokiem o tej samej porze. Dla przykładu, rabarbar rok temu był po ok. 4 zł za kg, teraz kosztuje 8-9 zł za kg.

Ceny szparagów też zaskakują. Dokładnie rok temu można było kupić pęczek za 10-12 zł, teraz trzeba zapłacić 18-19 zł. Fasolka szparagowa, jak już pisaliśmy w money.pl, kosztuje nawet 69 zł za kg. Przed rokiem na starcie sezonu nowalijek kosztowała już 35 zł.

Rekordowo drogi jest też por. Który w zestawieniu z 2020 r. podrożał nawet o ponad 60 proc. Skąd ta drożyzna.

Odpowiada za nią oczywiście zimna wiosna. Jednak brak słońca, niskie temperatury, przymrozki to nie tylko polski problem. Chłodno było też w Hiszpanii i Niderlandach, skąd docierają do nas nowalijki, zanim pojawią się polskie. Na wysokie ceny wpływa więcej czynników. Jednym z nich są warunki, które przeszkadzają pszczołom zapylać kwiaty.

O przesunięciu sezonu nowalijkowego mówiła już w money.pl Karolina Załuska, analityk rynku rolno-spożywczego Banku BNP Paribas. Na co zwracała uwagę, do wyższych cen warzyw przyczyniają się też inflacja, rosnące koszty produkcji, paliw, nawozów i środków ochrony roślin oraz koszty pracy. Za opóźnienie ich powolnego spadku odpowiada jednak pogoda.

- W tym roku na krajowym rynku pojawiły się już nowalijki, ale z opóźnieniem ok. 2 -3 tygodni. Obecnie producenci warzyw dostarczają na rynek krajowy rzodkiewki, kapusty pekińskiej, kapusty głowiastej, sałaty lodowej, sałaty rzymskiej mini, sałaty masłowej, kalarepy, ale ich dostępność jest jeszcze mała - wyjaśniała ekspertka.

Hiszpanie też mieli problem z frontem Filomena, który na przełomie stycznia i lutego zniszczył bądź uszkodził część upraw i to nie tylko na polu. Doszło również do zniszczeń tuneli foliowych. Dlatego Hiszpanie dostarczają do Europy mniej warzyw niż w tym samym okresie w latach poprzednich.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(28)
WYRÓŻNIONE
Black
4 lata temu
Tak potaniało mięso w hipermarketach naszprycowane wodą i chemią żeby ta woda nie uciekła. Dobre mięso jest w cenie.
Miś
4 lata temu
Nie bój, nie bój, niedługo wprowadzą kolejny podatek od mięsa to i podrożeje.
200%
4 lata temu
To dopiero początek drożyzny chcieliście PIS to macie lek który kosztował 42 zł.teraz 128zł.o receptę dzwoniłem cały dzień nic z tego na drugi dzień pojechałem wrzucić do skrzynki przed ośrodkiem zamówienie na receptę no trzeci dzień po 17 otrzymałem kod recepty i waptece mnie olśniło że kupiłem lek 200% droższy po co ja płacę ten ZUS
NAJNOWSZE KOMENTARZE (28)
Nora
4 lata temu
Nie ważne ile kosztują, takie są realia niestety a odzywiać trzeba sie jak najzdrowszym i najlepszym jakosciowo jedzeniem, jakie uda nam sie dostać. Nie wyobrazam sobie jesc najtańszą paszę i trociny z supermarketu. Nie wyobrazam sobie nie kupić dzieciom fasolki na lokalnym ryneczku, czy jest po 50 czy po 60zł. Jedno mamy zycie i w kazdym jego aspekcie, zarówno jedzenia, jak i innych spraw, nalezy z tego zycia wyciągać to, co najlepsze i najzdrowsze dla nas. Jedzenie to zdrowie i przyjemnosc, przyjemnosc sprawia gotowanie pysznych, wartosciowych i dobrych jakościowo potraw, ktore je się ze smakiem i zadowoleniem. Jedzenie, to tez zadowolenie i pewnego rodzaju sztuka, zbilansowane, jakosciowe i po prostu smaczne, sprawia, ze zyjemy lepiej i czujemy sie lepiej.
Kenia
4 lata temu
Wczoraj zakupy w znanym supermarkecie - 200 PLN. Połowa to warzywa! Masakra
Ttt5
4 lata temu
Zgonia na pandemie, Unie, Tuska i na PO i co im zrobicie
Edward
4 lata temu
Kto ma gotówkę ten berek. Teraz zobaczycie co to jest inflacja hihi.
Mam pomysła
4 lata temu
Przecież do kotleta schabowego można spokojnie podać zamiast surówki tatara wołowego, frytki sporządzić z medalionów kurczaka lub zamiennik ziemniaków pure w postaci foie gras z gęsich wątróbek. Będzie i tanio, i smacznie, i małokalorycznie.
...
Następna strona