GIS został poinformowany przez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wycofaniu niektórych partii czekolady Happy Edition Curcuma Ginger Lemon wyprodukowanej przez bułgarską firmę Bio Benjamin, ze względu na zastosowanie do jej produkcji sproszkowanego imbiru zanieczyszczonego tlenkiem etylenu.
Odbiorcą kwestionowanych partii w Polsce jest firma Eko-Wital, która zdecydowała o wycofaniu czekolady, wprowadzonej do obrotu. GIS zaleca, aby nie spożywać produktów objętych tym ostrzeżeniem.
Powodem jest fakt, że tlenek etylenu w postaci gazu stosowany jest, jako środek bakteriobójczy i grzybobójczy. Ma m.in. właściwości rakotwórcze. Jego stosowanie w żywności jest więc zabronione w UE.
Unijny system ostrzega o zagrożeniach
Wcześniej GIS wydał podobne ostrzeżenia dotyczące m.in. kilkunastu partii boczku i przetworów rybnych. W kwietniu tego roku wykryto go także m.in. w kurkumie. Dodatkowo z półek sklepowych zniknęła część lodów firmy Froneri Polska. Wcześniej lody z toksycznym składnikiem wycofano także we Francji i Finlandii.
Szkodliwą substancję w jedzeniu sprzedawanym na terenie Unii wykryto po raz pierwszy we wrześniu ubiegłego roku. Od tego momentu problem wykryły u siebie wszystkie kraje UE. W efekcie od jesieni ubiegłego roku do dziś do specjalnego Unijnego Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) wprowadzono niemal 450 powiadomień dotyczących wykrycia tlenku etylenu w różnych produktach.