Niszczenie wina odbywa się m.in. przez proces destylacji nagromadzonych zapasów w celu otrzymania alkoholu etylowego do celów przemysłowych.
W lutym br. ministerstwo rolnictwa przeznaczyło 15 mln euro z funduszy europejskich na zrekompensowanie kosztów niszczenia części niedojrzałych winogron w winnicach i utraty zysków przez producentów - poinformował dziennik "ABC".
Teraz ministerstwo rolnictwa prowadzi negocjacje z KE w celu otrzymania dalszych środków z przeznaczeniem na "kryzysową destylację" podyktowaną "szczególną sytuacją" - spadkiem popytu i załamaniem cen na rynku.
Nadpodaż wina czerwonego
Problem nadpodaży dotyczy zwłaszcza wina czerwonego.
- Wina białe i musujące cieszyły się w ostatnich latach dobrą sprzedażą wewnętrzną i zagraniczną - powiedział szef sektora winiarskiego związków zawodowych COAG Joaquin Vizcaino, cytowany przez "ABC".
- W tym roku zwróciliśmy się do ministerstwa rolnictwa o "operację chirurgiczną" ze względu na nadmierną podaż wina czerwonego".
Powodami nadwyżek wina są m. in. wprowadzenie ceł przez Wielką Brytanię, wojna na Ukrainie, pogorszenie się sytuacji gospodarczej na rynku chińskim oraz dwa lata pandemii, kiedy ogólna konsumpcja wina spadła.