Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. PRC
|
aktualizacja

Hodowla świń się kurczy. Coraz bardziej maleje pogłowie, a ceny mięsa rosną

17
Podziel się:

W Polsce hoduje się coraz mniej świń. Spadek pogłowia jest wyraźny. Problemem w braku opłacalności, bardzo wysokich i stale rosnących kosztach produkcji oraz zagrożenia ASF. W efekcie coraz więcej mięsa wieprzowego sprowadzamy zza granicy, a jego cena wzrasta.

Hodowla świń się kurczy. Coraz bardziej maleje pogłowie, a ceny mięsa rosną
Świni w Polsce coraz mniej. Spada produkcja mięsa wieprzowego (Adobe Stock, chadin)

Liczba gospodarstw rolnych hodujących w Polsce świnie nieprzerwanie spada od kilku lat, ale w ostatnich trzech latach ten proces gwałtownie przyspieszył - pisze "Rzeczpospolita".

Jak wynika z raportu firmy Gobarto Hodowca, jednej z największych polskich firm z branży mięsnej opartego na danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, liczba zarejestrowanych stad trzody chlewnej w Polsce wynosi 61,5 tys.

To aż o 4,6 tys. mniej polskich stad niż jeszcze trzy miesiące temu. Jak wskazuje raport, w drugim kwartale dziennie ubywało 51 stad, podobnie jak między styczniem a marcem.

Podobnie wygląda sytuacja w sprawie pogłowia. Na początku lipca wynosiło ono 9,72 mln sztuk, dla porównania na początku roku było to 10,14 mln. Tylko w ostatnim kwartale ubyło w Polsce 61 271 świń.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Agrounia znów protestuje. Dramat producentów wieprzowiny

Jak pisze "Rz", to składowa kilku problemów. Po pierwsze opłacalności hodowli świń w Polsce, bardzo wysokich i stale rosnących kosztach produkcji mięsa. Po drugie wciąż powracającego zagrożenia ASF. Hodowcy więc rezygnują z utrzymywania stad, a w efekcie mięso wieprzowe sprowadzane jest zza granicy. To jednak oznacza jego wyższą cenę.

Cena półtusz wieprzowych w zakładach mięsnych na przełomie czerwca i lipca kształtowała się na poziomie 9,82 zł/kg. To o 4 proc. drożej niż przed miesiącem. W ciągu roku zdrożały one o 36 proc.

- Jeśli opłacalność produkcji rośnie, to i pogłowie wzrośnie. Gdy spada, w ślad za tym spadnie i pogłowie. To typowe świńskie cykle – mówi dziennikowi Jakub Olipra, ekonomista i ekspert rynków rolno-spożywczych w Banku Credit Agricole Polska.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(17)
WYRÓŻNIONE
Koni
2 lata temu
A ja zauważam, za pogłowie świń z dostępem do koryta stale rośnie, świnki mają się dobrze i żadne koszty nie są dla nich straszne. Zrobiły sobie z polski żerowisko i żrą na całego.
Grzeg
2 lata temu
Kolejny sztucznie wygenerowany kryzys.Ludzie to naprawdę świnie zrobia wszystko dla pieniędzy a i trafiają się tacy co by własne g spod siebie zjedli….
Gutek
2 lata temu
Urzędasy zniszczyli hodowle.powinni ich rozliczyć za to.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (17)
kasia t
2 lata temu
To kto będzie głosować na Chołownie !!!
Kot
2 lata temu
Rolnikom w Polsce nic się nie opłaca a to upał a to deszcz,brak deszczu a to ASF ciągle coś poza granicami Polski jakoś tego nie ma
Olek65
2 lata temu
Więcej UE i ich głupot a nie długo obudzimy się w innym świecie gdzie nic nie będzie tylko parady i będziemy płacić że wogole oddychamy pozdrawiam
Gutek
2 lata temu
Urzędasy zniszczyli hodowle.powinni ich rozliczyć za to.
ula
2 lata temu
Niedługo będą hodować. Nawet w miastach. Z głodu, do którego rządy chcą celowo doprowadzić w imię chorego klimatyzmu.