Wirus atakuje głównie nerki i wątrobę ryb, prowadząc do ich wymierania. Początkowo występował głównie w hodowlach.
Ze względu na duże zagęszczenie ryb w farmach łososiowyh wirus ma doskonałe warunki do rozprzestrzeniania się. Początkowo atakował przede wszystkim norweskie hodowle, obecnie niemal powszechnie występuje w hodowlach łososia u wybrzeży Kolumbii Brytyjskiej w Kanadzie.
Jak informuje "Science Advances", wirus przenosi się na populację ryb dzikich. Dowiodło tego sekwencjonowanie genetyczne genomu wirusa, które przeprowadzili naukowcy z m.in. kanadyjskiego Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej.
Badania pokazują, że im bliżej hodowli znajduje się populacja dzikich łososi, tym większa jest liczba zakażeń.
Analizy genetyczne wskazują, że linia wirusów, występująca na północno-wschodnim Oceanie Spokojnym oddzieliła się od linii atlantyckiej ok. 30 lat temu.
Oznaczałoby to, że zainfekowanie populacji dzikiego łososia jest stosunkowo niedawne. Jak sugerują naukowcy, nastąpiło zapewne wraz z rozwojem oceanicznych farm łososiowych.