Koszyk produktów spożywczych najczęściej kupowanych przed Wielkanocą, w którego skład wchodzą: 1 kg chleba pszenno-żytniego, 2 kg mąki pszennej, 2 kg mięsa wieprzowego, 2 kg kurczaka patroszonego, 0,5 kg szynki wieprzowej, 1 kg kiełbasy wędzonej, 1 kg twarogu półtłustego, 30 jaj, 1 kg masła, 1 kg oleju rzepakowy, 1 kg jabłek, 1 kg buraków, 1 kg marchwi, 1 kg cebuli, 3 kg ziemniaków, 1 kg cukru i 2 litry soku jabłkowego, będzie o około 28 proc. droższy w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku.
Przeciętna święconka, zawierająca dwa jaja, 50 g pieczywa i 50 g kiełbasy, będzie aż o 38 proc. droższa w porównaniu z ubiegłorocznymi świętami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najbardziej drożeją jaja, mięso i nabiał
Podobnie jak w 2022 r. w naszym koszyku wielkanocnym w 2023 r. najbardziej podrożały jaja, mięso i nabiał:
- Jaja są droższe o około 45-50 proc. rok do roku Przyczynami są głównie podwyższone ceny pasz i energii oraz wirus ptasiej grypy;
- Ceny mięsa, wędlin, pasztetów oraz innych przetworów mięsnych również idą szybko w górę;
- Mięso wieprzowe jest wyższa o nawet 40-45 proc. w ujęciu rocznym. Wędliny i przetwory z wieprzowiny podrożały "jedynie" 25-30 proc. Na wzrost cen wpływają głównie wysokie ceny pasz i wysokie koszty produkcji;
- Drób jest najwolniej drożejącym typem mięsa – podrożał o 20 proc.;
- Za twaróg zapłacimy prawie 25 proc. więcej niż przed rokiem;
- Ceny masła pozostały na podobnym poziomie lub wzrosły w niewielkim stopniu.
W przypadku twarogu wzrost cen wynika głównie z nadal relatywnie wysokiej globalnej ceny mleka. Z kolei cena masła przeszła znaczącą korektę, zarówno w Polsce, jak i w Europie. Warto również dodać, że historycznie masło jest jednym z pierwszych kandydatów do obniżek cen czy promocji, dlatego nie można wykluczyć chwilowych obniżek cen wśród detalistów – komentuje Jakub Jakubczak,analityk Sektora Food and Agri w Banku BNP Paribas..
Pieczywo i mazurek droższe o około 45 proc.
Przygotowanie tradycyjnych bab wielkanocnych, mazurka czy pieczywa również będzie w tym roku dużo droższe, głównie za sprawą rosnących cen mąki i cukru:
- Ceny mąki wzrosły o około 40 proc.;
- Ceny chleba – o około 30 proc.
Za wysokimi cenami tych dóbr stoją głównie rekordowo wysokie ceny zbóż na przełomie lat 2022/23, wysokie koszty energii (szczególnie w piekarnictwie) oraz wyższe koszty pracy i transportu – zauważa Jakub Jakubczak.
Słodkie wypieki mogą być w tym roku prawdziwym rarytasem na stołach, biorąc pod uwagę znaczące wzrosty cen cukru oraz tłuszczy roślinnych:
- W przypadku cukru ceny wzrosły nawet o 86 proc. wyższe niż rok temu;
- Jeśli chodzi o tłuszcze, możemy spodziewać się cen na poziomie około 25 proc. wyższym.
Ceny niektórych warzyw i owoców wzrosły o 30-50 proc.
To kategoria produktów spożywczych, w której tegoroczne wzrosty cen są najbardziej zróżnicowane, co częściowo może wpłynąć na decyzje zakupowe Polaków. Ogólnie, warzywa i owoce trafiające na stół wielkanocny mogą być średnio o około 35 proc. droższe niż przed rokiem:.
- Cebula może być droższa o prawie 50 proc.;
- Cena marchwi może wzrosnąć o około 42 proc.
W piątek poznamy najnowsze dane GUS o inflacji w Polsce (szybki szacunek za marzec 2023 r.). Eksperci spodziewają się odczytu na poziomie ok. 16 proc., nieco niższego od rekordowych 18,4 proc. z lutego.