Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
MLG
|
aktualizacja

Jest praca. Ponad 80 tys. wakatów czeka. Oto kogo szukają pracodawcy

236
Podziel się:

W marcu pracodawcy zgłosili do urzędów pracy 85,8 tys. wolnych etatów - wynika z opublikowanej analizy agencji zatrudnienia Trenkwalder. Największy niedobór pracowników występuje m.in. w branży logistycznej i produkcyjnej.

Jest praca. Ponad 80 tys. wakatów czeka. Oto kogo szukają pracodawcy
Pracodawcy zgłosili do urzędów pracy 85,8 tys. wolnych etatów (Adobe Stock, Michal_Bednarek)

- W przypadku firm produkcyjnych największe deficyty występują wśród stanowisk mocno wyspecjalizowanych, jak elektromonterzy, mechanicy w działach utrzymania ruchu, automatycy, elektrycy, spawacze, ślusarze, operatorzy maszyn CNC. Brakuje także operatorów wózków widłowych oraz pracowników fizycznych wykonujących proste, powtarzalne czynności. W przypadku branży logistycznej od lat na podium są kierowcy ciężarówek – powiedziała dyrektor agencji zatrudnienia Trenkwalder Ewelina Glińska-Kołodziej, cytowana w informacji.

Ukraińcy wyjeżdżają z Polski. Skutki już widać

Oceniła, że wpływ na tę sytuację ma m.in. odpływ pracowników z Ukrainy, którzy wybierają dziś wyjazd dalej na zachód i jednocześnie brak ułatwień w zatrudnianiu pracowników z krajów Dalekiego Wschodu. Ponadto - jak dodała - warunki inflacji i gospodarki w Polsce skłaniają coraz więcej Polaków do wyjazdu zarobkowego za granicę, np. do Niemiec czy Holandii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Euro w Polsce. Jest mocny argument. Ekspert nie ma wątpliwości

Jej zdaniem sytuacji w branży produkcyjnej i logistycznej nie poprawiły nawet podwyżki, które firmy zaoferowały pracownikom w ciągu ostatniego roku. Jak wynika z analizy porównawczej wynagrodzeń w pierwszym kwartale 2023 i 2024 roku, przeprowadzonej przez Trenkwalder na podstawie prowadzonych rekrutacji w wybranych województwach, średnie wynagrodzenie na stanowisku operatora wózka widłowego wzrosło o ok. 9,7 proc., na stanowisku pracownika logistyki – ok. 11,5 proc., a na stanowisku operatora produkcji – ok. 10,5 proc.

Zaznaczono, że w wyniku kolejnej podwyżki płacy minimalnej do 4300 zł brutto w lipcu przedsiębiorcy powinni się liczyć ze wzrostem oczekiwań płacowych poszukiwanych pracowników.

Szukają pracowników. Oto ile płacą

Analiza przeprowadzona przez agencję Trenkwalder pokazuje, że operatorzy wózków widłowych mogą liczyć na najwyższe wynagrodzenie w województwie małopolskim (5873 złotych brutto) oraz łódzkim (5400 złotych brutto), natomiast pracownicy logistyki w województwie mazowieckim (5100 złotych brutto) i województwie łódzkim (5000 złotych brutto). Łódzkie to również województwo z najwyższą medianą wynagrodzeń pracowników produkcyjnych – 4750 złotych brutto. Ponadto - jak wynika z publikacji - poza podwyżkami, pracodawcy oferują pracownikom różnego rodzaju dodatki i premie, a także uwzględniają ich potrzeby dotyczące systemu pracy.

- Pracodawcy chcą dziś przyciągać pracowników fizycznych wynagrodzeniami uwzględniającymi pakiety dodatków za czas pracy. Dodatkowo pakiety benefitów dla pracowników fizycznych są coraz częściej takie same jak dla pracowników biurowych. Widoczny jest też trend zatrudniania bezpośrednio na etat, co ma na celu silniejsze związanie pracownika z firmą - wyjaśniła Glińska-Kołodziej.

Według ekspertów, aby sytuacja na polskim rynku pracy uległa widocznej poprawie, konieczne są zmiany legislacyjne zmierzające do rozszerzenia listy tzw. państw uprzywilejowanych (Ukraina, Białoruś, Gruzja, Mołdawia, Armenia) o uproszczonej procedurze zatrudniania lub stworzenie procedur, które pozwolą sprawnie, w sposób przewidywalny i legalny zatrudniać migrantów zarobkowych spoza Europy. Według wiceprezesa Polskiego Forum HR i prezesa agencji zatrudnienia Trenkwalder Wojciecha Ratajczyka, lista powinna zostać rozszerzona o te kraje azjatyckie, które już się sprawdziły, np. Filipiny, Indie, Bangladesz czy Pakistan.

Kurczenie się rynku pracy jest spowodowane m.in. wyzwaniami natury demograficznej. Według kalkulacji ZUS w latach 2023-2027 na emeryturę będzie odchodzić rocznie około 300 tysięcy osób, ponieważ uprawnienia emerytalne uzyskają roczniki wyżu demograficznego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(236)
WYRÓŻNIONE
Yyyyuu
8 miesięcy temu
W Warszawie jest ich coraz więcej!!!! Nieraz w centrum trudno usłyszeć język POLSKI !!!!!!!!!
Grazyna
8 miesięcy temu
oby na zawsze wyjechali 🤣😂🤣
Maria
8 miesięcy temu
Więcej z nimi kłopotów.Wzrosły napady,kradzieże, o tym boją się pisać.Czas ich wyrzucić i nie czekać .
NAJNOWSZE KOMENTARZE (236)
Chm
5 miesięcy temu
A co z AI i robotyką ?
Etat
7 miesięcy temu
Brokuły dzielimy na kawałki. Takiej wielkości, by się zmieściły do garnka. Gotujemy na parze przez 4 minuty - warzywo powinno pozostać jeszcze całkiem twarde. Odstawiamy do wystygnięcia. Koperek, dużo koperku drobno siekamy. To samo robimy z natką pietruszki. Fetę rozdrabniamy widelcem na małe kawałki. Kawałki brokułów ścieramy na tarce o grubych oczkach. Najszybciej zrobimy to za pomocą robota kuchennego, ale można też użyć zwykłej tarki. Ugotowane na twardo jajka przekładamy do miski. Rozdrabniamy je za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do jajek dodajemy startego brokuła, jedno surowe jajko, tartą bułkę, posiekane zioła, rozdrobioną fetę. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i solą. Mieszamy na jednolitą masę. Będzie gęsta i właśnie taka ma być. Odstawiamy na bok i zabieramy się za przygotowanie sosu. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy koncentrat pomidorowy i cukier. Smażymy przez 2 minuty na dużym ogniu, cały czas mieszając. Wlewamy mleko, mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą. Wlewamy słodką śmietankę. Mieszamy dokładnie i gotujemy na małym ogniu przez około 4 minuty, aż sos nieco zgęstnieje. Zestawiamy z ognia. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formujemy niewielkie kotleciki. Ważne, by były dobrze ściśnięte, by potem nie rozpadały się podczas smażenia. Kotleciki panierujemy w tartej bułce. Na patelnie rozgrzewamy olej i wkładamy kotleciki. Smażymy przez około 3 minuty z każdej strony. Przewracamy je ostrożnie na drugą stronę, bo są bardzo delikatne. Usmażone kotleciki przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kotleciki podajemy z sosem. I surówką rzecz jasna :)
Majster
7 miesięcy temu
Drożdże i cukier przesyp do miseczki. Wlej wodę i wymieszaj. Odstaw na 10 minut. Do mąki dodaj sól i wymieszaj. Wlej wodę z drożdżami i oliwę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę. Czosnek przeciśnij przez praskę. W rondelku rozgrzej oliwę. Dodaj czosnek i smaż minutę, cały czas mieszając. Wlej passatę i dopraw solą, cukrem, bazylią i oregano. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem 10 minut. Zdejmij pokrywkę i gotuj około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Często mieszaj. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Ciasto przełóż na blat i wyrabiaj około 3 minut. Następnie rozwałkuj je na gruby placek i wyłóż dno okrągłej formy do zapiekania lub tortownicy. Na dnie ułóż połowę mozzarelli i żółtego sera, salami oraz obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Posyp pozostałym startym żółtym serem i mozzarellą. Wierzch posmaruj sosem. Wstaw do piekarnika i piecz około 25 minut. Wyjmij z piekarnika. Przed podaniem posyp parmezanem i udekoruj pokrojonymi w plasterki korniszonami. Podawaj na obiad :)
stiper
7 miesięcy temu
Pierś kurczaka kroimy na cienkie, podłużne plastry. Doprawiamy z obu stron naszą ulubioną przyprawą do kurczaka. Patelnię grillową smarujemy olejem. Układamy na niej kawałki mięsa i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, co jakiś czas przewracając. Możesz oczywiście mięso usmażyć na zwykłej patelni lub upiec w piekarniku. Kiedy mięso się ładnie przyrumieni, przekładamy je na deskę i odstawiamy na 2-3 minuty. Następnie kroimy na małe kawałki. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ogórka cienko obieramy. Następnie kroimy na małą kostkę. Małe pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, większe na 3 części. Obrane awokado kroimy na niezbyt małą kostkę. Ugotowane na twardo jajka kroimy na raczej większe niż mniejsze kawałki :) Awokado przekładamy do miseczki i spryskujemy sokiem cytrynowym. Czas na przygotowanie prostego, ale smacznego sosu :) Do miseczki dodajemy gęsty jogurt grecki. Dodajemy łyżkę majonezu, doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie mieszamy. Do dużej miski wsypujemy drobno pokrojoną sałatę lodową. Dodajemy pokrojone kawałki piersi. Wrzucamy pomidorki i kostki ogórka oraz kawałki jajek. Dodajemy awokado. Wlewamy sos. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do miski i dekorujemy zielonymi listkami. Moim zdaniem najbardziej pasuje bazylia, ale można ją również posypać natką pietruszki lub koperkiem.
pisza na...
7 miesięcy temu
Ciasto: Utrzeć cukier z żółtkami, dodać wodę i olej, dalej ucierać. Gdy cukier się rozpuści, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek , lekko wymieszać z ciastem. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao . Piec w 2 wąskich foremkach , w średnio gorącym piekarniku ( ok. 170st C ) ok. 30-40 min Krem: mleko zagotować z cukrem, do gotującego mleka dodać roztarty budyń z dwoma całymi jajkami. Ostudzić , zimna masę budyniową dodawać po 1 łyżce do utartego masła. Zimne ciasta pokroić jak kanapki, smarować kremem i składać na przemian jasne i ciemne. Polać polewą czekoladową. Kroić na ukos
...
Następna strona