Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. Julia Grzesiek
|
aktualizacja

Picie 2-3 kaw dziennie może wydłużać życie. Tak mówią wyniki badań, które trwały kilkanaście lat

35
Podziel się:

Jak wynika z nowych badań, osoby pijące dwie do trzech filiżanek kawy dziennie żyją dłużej niż ci, którzy nie sięgają po nią wcale. Amatorzy kawy mają też niższe ryzyko zapadalności na choroby sercowo-naczyniowe. Ustalenia naukowców zostały opublikowane w czasopiśmie kardiologicznym "European Journal of Preventive Cardiology".

Picie 2-3 kaw dziennie może wydłużać życie. Tak mówią wyniki badań, które trwały kilkanaście lat
Umiarkowane spożycie kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej powinno być uznane za część zdrowego stylu życia – twierdzi autor nowych badań (Getty Images, Nick David)

Autorem badań jest profesor Peter Kistler z Baker Heart and Diabetes Research Institute w Melbourne. Ustalenia dotyczyły kaw mielonych, rozpuszczalnych i bezkofeinowych. Na podstawie badań wykazano, że picie kawy w umiarkowanych ilościach wywiera pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Kawa przede wszystkim zmniejsza częstotliwość występowania chorób sercowo-naczyniowych. Może więc wydłużać życie.

Wyniki sugerują, że umiarkowane spożycie kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej powinno być uznane za część zdrowego stylu życia – twierdzi prof. Kistler.

Jak kawa wpływa na zdrowie człowieka – nowe badania

Do badania włączono 449 563 uczestników wolnych od arytmii lub innych chorób sercowo-naczyniowych. Średnia wieku badanych wynosiła 58 lat. Uczestnicy wypełniali kwestionariusz, w którym pytano ich o liczbę filiżanek kawy wypijanych każdego dnia oraz o to, czy zazwyczaj pili kawę rozpuszczalną, mieloną (m.in. w formie cappuccino i kawy filtrowanej), czy bezkofeinową.

Następnym etapem było pogrupowanie uczestników według sześciu kategorii dziennego spożycia kawy: brak, mniej niż jedna, jedna, dwie do trzech, cztery do pięciu i więcej niż pięć filiżanek napoju z ziaren kawy dziennie. Najczęściej spożywanym rodzajem kawy była kawa rozpuszczalna (piło ją 44,1 proc. uczestników badania), następnie mielona (18,4 proc.), a na końcu uplasowała się kawa bezkofeinowa (15,2 proc.). Grupę porównawczą stanowiło 100 510 osób niepijących kawy (czyli 22,4 proc. respondentów). Czas trwania badania wyniósł 12,5 roku.

Podczas obserwacji zmarły 27 809 osoby (6,2 proc. wszystkich respondentów). Jak dowiadujemy się z badań, największą redukcję ryzyka śmierci zaobserwowano przy piciu dwóch do trzech filiżanek dziennie, co w porównaniu z niepiciem kawy wiązało się z obniżeniem prawdopodobieństwa zgonu o 27, 14 i 11 proc. odpowiednio dla osób spożywających kawę mieloną, bezkofeinową i rozpuszczalną.

Picie wszystkich rodzajów kawy było związane z redukcją występowania chorób sercowo-naczyniowych, ale i tu ponownie najniższe ryzyko zapadalności zaobserwowano przy spożyciu dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Picie kawy znacznie wydłuża życie. Zmniejsza także ryzyko udaru mózgu oraz zawału serca

Co ciekawe, picie kawy mielonej i rozpuszczalnej, ale nie bezkofeinowej, związane było z redukcją arytmii, w tym migotania przedsionków. W porównaniu do osób niepijących kawy, najniższe ryzyko zaobserwowano przy czterech do pięciu filiżanek dziennie w przypadku kawy mielonej i dwóch do trzech filiżanek w przypadku kawy rozpuszczalnej.

Kofeina jest najbardziej znanym składnikiem kawy, ale napój ten zawiera ponad 100 biologicznie aktywnych składników – wyjaśnia profesor Kistler.


Prawdopodobnym jest więc, że zawarte w kawie substancje inne niż kofeina były odpowiedzialne za tak pozytywne wnioski z przeprowadzonego badania.

Źródło: sciencedaily.com

zdrowie
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(35)
WYRÓŻNIONE
Brawko
2 lata temu
Ha, ha ...kawa bezkofeinowa przechodzi taki dlugi i agresywny proces chemiczny ze jest bardzo rakotworcza . Unikac za wszelka cene !
maruda
2 lata temu
Piłem, piję i będę pił chyba że zabraknie a jak nie będziecie nic do tej mielonej dodawać to nie trzeba waszych badań ponieważ każdy z nas ma inne DNA a co za tym idzie, kawa działa w różny sposób na nasz organizm i ludzie sami odczuwają chęć wypicia filiżanki bądź kubka tego pysznego napoju a nie pobudzającego i otumaniającego "energetyka".
były i obecny
2 lata temu
Najbardziej szkodliwe dla zdrowia jest żyć. Badacze ze zdziwieniem stwierdzili, ze nieboszczycy nie chorują. Zbierane są finanse na wystartowanie wielkiego międzynarodowego programu mającego zbadać to fenomenalne zjawisko. To może być przełom dla ludzkości.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (35)
fds
rok temu
Lobby kawowe w natarciu. Wiecie ile kasy zarabia sie na kawie? Miliardy dolarow. Manipulacja. Papierosy tez byly zdrowe i na wszystko pomagaly, gdy przemysl tytoniowy mogl mowic co chcial.
Coffee lover
2 lata temu
Dziwne, że nie dopisali, że chodzi o kawę bez żadnych dodatków, które często np obniżają zawartość kofeiny i psują jej tzw zdrowe dobroczynne działanie
Kawosz
2 lata temu
Plantacje kawy są najbardziej narażone na działanie szkodników,dlatego są obficie pryskane wszelkim świństwem. W USA na paczkach z kawą jest napisane jak na paczce z papierosami. Syf,syf, syfem pogania.
emeryt-ka
2 lata temu
Hahahaaaa,bede zyc wiecznie ,ze wypijam nawet 4 kawy dziennie
Ulka
2 lata temu
Gdybym miała wybierać między kawą a herbatą to zdecydowałabym się na herbatę. Bez kawy da się żyć. A herbaty ja bardzo dużo piję szczególnie w chłodniejszym jesiennym okresie sięgam po rozgrzewające herbaty basilur z cynamonem czy kardamonem.
...
Następna strona