Autorem badań jest profesor Peter Kistler z Baker Heart and Diabetes Research Institute w Melbourne. Ustalenia dotyczyły kaw mielonych, rozpuszczalnych i bezkofeinowych. Na podstawie badań wykazano, że picie kawy w umiarkowanych ilościach wywiera pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Kawa przede wszystkim zmniejsza częstotliwość występowania chorób sercowo-naczyniowych. Może więc wydłużać życie.
Wyniki sugerują, że umiarkowane spożycie kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej powinno być uznane za część zdrowego stylu życia – twierdzi prof. Kistler.
Jak kawa wpływa na zdrowie człowieka – nowe badania
Do badania włączono 449 563 uczestników wolnych od arytmii lub innych chorób sercowo-naczyniowych. Średnia wieku badanych wynosiła 58 lat. Uczestnicy wypełniali kwestionariusz, w którym pytano ich o liczbę filiżanek kawy wypijanych każdego dnia oraz o to, czy zazwyczaj pili kawę rozpuszczalną, mieloną (m.in. w formie cappuccino i kawy filtrowanej), czy bezkofeinową.
Następnym etapem było pogrupowanie uczestników według sześciu kategorii dziennego spożycia kawy: brak, mniej niż jedna, jedna, dwie do trzech, cztery do pięciu i więcej niż pięć filiżanek napoju z ziaren kawy dziennie. Najczęściej spożywanym rodzajem kawy była kawa rozpuszczalna (piło ją 44,1 proc. uczestników badania), następnie mielona (18,4 proc.), a na końcu uplasowała się kawa bezkofeinowa (15,2 proc.). Grupę porównawczą stanowiło 100 510 osób niepijących kawy (czyli 22,4 proc. respondentów). Czas trwania badania wyniósł 12,5 roku.
Podczas obserwacji zmarły 27 809 osoby (6,2 proc. wszystkich respondentów). Jak dowiadujemy się z badań, największą redukcję ryzyka śmierci zaobserwowano przy piciu dwóch do trzech filiżanek dziennie, co w porównaniu z niepiciem kawy wiązało się z obniżeniem prawdopodobieństwa zgonu o 27, 14 i 11 proc. odpowiednio dla osób spożywających kawę mieloną, bezkofeinową i rozpuszczalną.
Picie wszystkich rodzajów kawy było związane z redukcją występowania chorób sercowo-naczyniowych, ale i tu ponownie najniższe ryzyko zapadalności zaobserwowano przy spożyciu dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co ciekawe, picie kawy mielonej i rozpuszczalnej, ale nie bezkofeinowej, związane było z redukcją arytmii, w tym migotania przedsionków. W porównaniu do osób niepijących kawy, najniższe ryzyko zaobserwowano przy czterech do pięciu filiżanek dziennie w przypadku kawy mielonej i dwóch do trzech filiżanek w przypadku kawy rozpuszczalnej.
Kofeina jest najbardziej znanym składnikiem kawy, ale napój ten zawiera ponad 100 biologicznie aktywnych składników – wyjaśnia profesor Kistler.
Prawdopodobnym jest więc, że zawarte w kawie substancje inne niż kofeina były odpowiedzialne za tak pozytywne wnioski z przeprowadzonego badania.
Źródło: sciencedaily.com