Kwas węglowy jest niezbędny do produkcji wody gazowanej, niektórych napojów oraz piwa. "Niektóre zakłady ograniczyły już produkcję i nikt nie spodziewa się szybkiej poprawy. Według szefa Niemieckiego Stowarzyszenia Browarników Holgera Eichele jest to niezwykle niepokojące" - czytamy.
Federalne Stowarzyszenie Niemieckiego Przemysłu Spożywczego szacuje, że obecnie dostępne jest tylko 30-40 proc. standardowych ilości dostaw CO2. - Dla wielu dotkniętych tym problemem zakładów, ma to dramatyczne skutki - ostrzega Holger Eichele.
Ta sytuacja jest skutkiem problemów w przemyśle produkującym nawozy sztuczne. - Kiedy ceny gazu poszły ekstremalnie w górę, producenci nawozów ograniczyli swoją energochłonną produkcję - mówi "DW" Tobias Bielenstein, rzecznik Spółdzielni Niemieckich Przedsiębiorstw Wód Mineralnych. Dwutlenek węgla to uboczny produkt w procesie produkcji nawozów.
Jeśli stan ten utrzyma się w najbliższych tygodniach, wtedy należy się spodziewać dalszych spadków produkcji. - Nigdy nie mieliśmy takiej sytuacji - dodał Bielenstein.
Podobny problem wystąpił w Polsce. Gdy należące do Orlenu zakłady azotowe Anwil poinformowały o wstrzymaniu produkcji, przemysł spożywczy zaczął alarmować, że zabraknie dwutlenku węgla do produkcji napojów. Bardzo szybko jednak Anwil zmienił decyzję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Piwo bez bąbelków? Niemiecki przemysł bije na alarm
Niektóre niemieckie browary produkują oprócz piwa także napoje bezalkoholowe. W sytuacji kryzysu to piwo jest dla nich priorytetem. - Od tygodnia nie produkujemy lemoniady, ponieważ potrzebuje dużo kwasu węglowego, a nam zostały niewielkie ilości - powiedział Gottfied Csauth, dyrektor Browaru Kaufbeuren.
Nie wszyscy skarżą się na problem. Grupa Radeberger stosuje kwas węglowy fermentacyjny z własnej produkcji, a producent wody butelkowanej Gerolsteiner używa naturalnego źródlanego dwutlenku węgla. Branża apeluje jednak do rządu federalnego o pomoc i zabezpieczenie preferencyjnych dostaw CO2 dla przemysłu spożywczego oraz przeciwdziałanie rosnącym cenom energii.