O sprawie pierwszy pisał serwis Bankier.pl. Jak tłumaczą projektodawcy, celem takiej preferencji jest stworzenie lepszych warunków dla producentów i ułatwienie rozwoju rynku cydru i perry. Polska jest największym producentem jabłek w Unii Europejskiej, wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego.
W minionym roku krajowe zbiory przekroczyły 4,2 mln ton - ponad jedną trzecią zbiorów w całej UE (11,9 mln ton). Zgodnie z danymi WAPA (World Apple and Pear Association) produkcja jabłek w Polsce była w 2022 r. wyższa i wyniosła 4,495 mln ton.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zmiana wskazana jest w projekcie ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ograniczenia nieprawidłowości w obrocie niektórymi towarami oraz usprawnienia funkcjonowania Krajowej Administracji Skarbowej w ust. 4 w pkt 1 wyrazy "97,00 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu" zastępuje się wyrazami "0 zł".
"Wzmocni to konkurencyjność na rynku alkoholi o niskiej zawartości alkoholu oraz stworzy ofertę do spożywania fermentowanych napojów winiarskich o niższej zawartości alkoholu, które zostały wytworzone na bazie jabłek i gruszek. Proponowana zmiana zwiększy również konkurencyjność cydru i perry o zawartości alkoholu do 5 proc. objętości alkoholu w stosunku do piwa oraz mieszanek piwa z napojami bezalkoholowymi. Zmiana pozytywnie wpłynie również na rozwój rynku cydru i perry, które są wytwarzane z owoców krajowych, głównie jabłek" – czytamy w uzasadnieniu projektu.
Zdaniem autorów projektu, "regulacja spowoduje obniżenie cen detalicznych cydru i perry o około 10 proc." W praktyce ma to oznaczać, że za 0,75 litra cydru klasycznego, który obecnie kosztuje 14,50 zł, od jesieni klienci zapłacą ok. 13 zł.
"Zmiana ta jest istotna szczególnie dla najmniejszych producentów tych wyrobów. Zniesienie banderol dla takich wyrobów przyczyni się również do zbliżenia rozwiązań prawnych w stosunku do produktów substytucyjnych - tj. piw oraz mieszanin piwa z napojami bezalkoholowymi" – podkreślają autorzy projektu.
Sprzedaż cydru leci na łeb na szyję. Moda minęła
Zbiory jabłek w 2022 r. w Unii Europejskiej wyniosły 11,9 mln ton, z czego 4,2 mln ton wyprodukowano w Polsce, plasując nasz kraj na pierwszym miejscu w Unii Europejskiej, wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego.
Jak czytamy w uzasadnieniu projektu dotyczącym zniesienia akcyzy, wysoka produkcja jabłek nie przekłada się jednak na skalę produkcji cydru. Wielkość produkcji i konsumpcji cydru w Polsce jest znacznie mniejsza niż w wielu krajach Europy Zachodniej oraz w państwach bałtyckich. Szczegółnie jeżeli porówna się liczbę ludności i zbiorów jabłek. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w 2021 r. produkcja cydru wynosiła 50,7 tys. hl (5 mln litrów).